Dit is Leaders in Finance: een podcast waarin ik op zoek ga naar de mens achter het succes. Ik praat met leiders van nu en later over hun drijfveren, carrière en privéleven. Waarom? Omdat er meer gesproken moet worden in de financiële sector. Leaders in Finance wordt mede mogelijk gemaakt door Kayak, FG Lawyers en Bizcuit.
Interviewer: Welkom bij een nieuwe aflevering van Leaders in Finance. Deze week Sven van der Biezen, CEO en co-founder van Floryn. Welkom, Sven!
Interviewee: Welkom in het verre zuiden!
Interviewer: Leuk om hier in Den Bosch te zijn op twee meter afstand in een grote kamer. Ik denk dat het leuk is om eerst wat te vertellen over jou en over Floryn. Floryn verstrekt doorlopend krediet aan MKB’ers op basis van betaalstromen, kredieten zijn tussen de circa 10.000 en 2 miljoen Euro. Floryn heeft net de 50 medewerkers gepasseerd en is gehuisvest in Den Bosch. Voorheen heette Floryn, InvoiceFinance. Floryn kreeg recent zowel toegang tot de Borgstellingsregeling van de overheid als ook de vergunning voor PSD2, dat meekijken in de betaalgegevens van de klanten mogelijk maakt. Aandeelhouders van het bedrijf zijn o.a. Peak Capital, Kalo Bagijn (oprichter van Binck Bank), Endeit, het investeringsvehikel van Joop van den Ende, en interessant ook om te vermelden is dat NIBC één van de grote debt financiers is van Floryn. Sven (35 jaar) heeft meerdere ondernemingen geleid voordat hij Floryn oprichtte, daar horen we later hopelijk wat meer over. Waar ik mee wilde beginnen is: Kan jij een aantal cijfers delen over Floryn?
Interviewee: Ja. We zijn begonnen met z’n drieën. Vier jaar later zijn we inmiddels met iets meer dan vijftig mensen. We krijgen zo’n 5.000 kredietaanvragen per kwartaal en dat groeit met een factor 3, jaar op jaar.
Interviewer: Wat zijn de soort dingen die je hiervoor precies gedaan hebt?
Interviewee: Ik ben al een jaar of vijftien ondernemer. Ik heb diverse softwarebedrijven gehad, dat is een beetje de rode lijn. Maar qua sector ben ik actief geweest in de juridische sector, juridische software, projectmanagement-software, software voor de bouw en nu de financiële software, zoals wij het met name zien.
Interviewer: Is het dan toevallig dat jij in die financiële wereld terechtgekomen bent? Of is het eigenlijk niet zo toevallig?
Interviewee: Ik heb het altijd wel een interessante sector gevonden. Ik heb een bedrijf gehad dat projectmanagement deed voor de bouw. Toen we dat verkochten aan een Amerikaanse club kom je in een earnout-fase terecht. Die was na twee jaar voorbij. Net voor die twee jaar werd dat bedrijf nog een keer overgenomen door een Nasdaq listed club. Wij hebben er een jaar aan vastgeplakt en we hebben die tijd ook wel gebruikt om eens verder te kijken buiten deze sector. Ik denk dat we misschien wel tien bedrijven hadden kunnen beginnen. Maar uiteindelijk zijn we één van de andere oprichters van Floryn tegengekomen, Gion van den Bogaert. Hij was actief bij één van de grootbanken. Hij vertelde dat daar de dossiers nog van bureau naar bureau gingen. En wij als softwaremannen – ik en Marijn – moesten in eerste instantie een beetje lachen “Gaat dat echt nog van bureau naar bureau?” Maar op het moment dat je dan gaat kijken zie je de enorme opportunity. Het was een beetje tegelijkertijd met toen Kabbage bijvoorbeeld in Amerika startte. Zo zijn we daar eigenlijk een beetje ingerold en we zijn inmiddels alweer vier jaar verder.
Interviewer: Je zei “Het verbaasde me dat er nog dossiers geschoven werden”. Wat waren nog meer dingen die je verbaasd hebben toen je in deze wereld terechtkwam?
Interviewee: Dat is een goede vraag. Ik denk dat ons een heleboel dingen verbaasd hebben; dat banken bijvoorbeeld al vele jaren beschikken over rekeninginformatie, maar dat ze daar bijzonder weinig mee doen. Terwijl je eigenlijk alles uit die banktransacties kunt halen: Hoeveel omzet loopt er over de rekening heen? Wie zijn de debiteuren? Wie zijn de crediteuren? Betaal je op tijd je belastingen? Zijn er veel contante opnames? Dat soort zaken. Zo zijn er tientallen voorbeelden van data waar je eigenlijk gewoon een model op kunt ontwikkelen. Wij zijn dat gaan doen. En ondertussen zijn de kredieten tot 150.000 euro vrijwel volledig geautomatiseerd en weet de machine in een seconde of we iemand kunnen helpen of niet.
Interviewer: We gaven in de inleiding ook al aan dat het voorheen InvoiceFinance heette en nu Floryn. Vanwaar komt die wijziging?
Interviewee: We zijn begonnen als factoringmaatschappij. Dat kwam vanuit de achtergrond van Gion. Gion was actief bij een dochterbedrijf van een grootbank op het gebied van factoring. Dat is een heel erg veilig en fijn model, asset-based financiering om te starten. Want één van de grootste problemen op het moment dat je in deze sector actief wil zijn is: Waar haal je je funding vandaan? Wij hadden wel wat munten op de bank staan, maar dit kan zo snel gaan. Het leek ons wel verstandig om een product te kiezen waar je ook een hoge mate van zekerheid hebt, zodat je uiteindelijk ook je geld terugkrijgt of in ieder geval de financierder zijn geld terugkrijgt. Op die manier zijn we gestart, we wisten van tevoren wel dat dat niet het eindproduct zou worden. Daarom hebben we ook in tegenstelling tot vele partijen niet voor een cessie gekozen, maar voor een verpanding om uiteindelijk een rekening-courant te kunnen aanbieden. Of zoals wij wel eens zeggen: Een ouderwetse rekening-courant waar de ondernemer eigenlijk het liefste over beschikt. Want uiteindelijk zoekt een bedrijf gewoon geld, en dat moet snel, flexibel en betaalbaar zijn. Iemand is niet op zoek naar factoring. Na een jaar of twee hebben we besloten “We willen uiteindelijk ook een stap maken naar het buitenland, we willen misschien wel meer producten gaan aanbieden. Factoringkrediet, misschien wel lease. Dan moeten we nu die stap maken”. Zo zijn we ergens op een avond binnen een uurtje op de naam Floryn gekomen.
Interviewer: Mooi dat de domeinnaam nog beschikbaar was.
Interviewee: We hebben er wel voor moeten betalen!
Interviewer: Ja, maar dat is een prachtige naam. Het spreekt voor mij meer tot de verbeelding dan InvoiceFinance. Maar dat is waarschijnlijk heel persoonlijk. Wat ik interessant vind is dat jullie toegang hebben tot die PSD2-regeling om in ieder geval mee te kunnen kijken met de betaalgegevens van de klant. Jullie hebben daarnaast de borgstellingskredietenregeling waar je gebruik van mag maken. Je hebt nu natuurlijk meer dan vijftig man maar dat is een nog redelijk beperkte club; hoe zorg je ervoor dat je al dit soort dingen organiseert voor jezelf? Hoe regel je dat?
Interviewee: Goede mensen om je heen verzamelen, zowel intern als extern. En uiteindelijk ben je daar ook wel een beetje ondernemer voor. We beginnen het jaar formeel met een businessplan, we presenteren aan onze aandeelhouders – we zijn zelf ook nog steeds een groot aandeelhouder – “Dit is wat we gaan doen”. Na drie maanden zagen we nieuwe kansen, dus gingen we er ook maar PSD2 bijnemen. Dat wilden we eigenlijk pas einde van het jaar doen, maar het gaat goed. Dus dat zijn we dan gaan doen. Zo is er ieder kwartaal wel iets waar we kansen zien en zo blijven we van de straat.
Interviewer: Interessant. En één van de dingen die ik ook aan je wilde vragen is: Je hebt natuurlijk meerdere founders waarmee jullie dit bedrijf gestart zijn. Hoe is de dynamiek in zo’n groep? Want het verandert allemaal razendsnel; je begint met een paar mensen, dan komen de acuity partners er ook weer bij om mee te denken, dan komen er meer mensen en dan wordt het groter. Hoe werkt de dynamiek in zo’n groepje?
Interviewee: Dat is best wel een uitdaging, want we zijn allemaal ontzettend eigenwijs. Dus we zijn het ook heel vaak niet eens met elkaar. Maar zonder wrijving is er geen glans en we hebben tegelijkertijd ook allemaal wel onze eigen kerncompetenties. Marijn is verantwoordelijk voor Tech, ik werk al vijftien jaar samen met Marijn. Wij weten wat we aan elkaar hebben. We hebben dezelfde ups en downs gehad, dezelfde portemonnee en dat maakt het gewoon makkelijk om te ondernemen. Gion is verantwoordelijk voor de financiële kant. Ik ben CEO van een Fintech-bedrijf, maar Gion staat daar wel echt beter zijn mannetje dan ik. Op die manier verdelen wij de taken; iedereen runt zijn eigen team en heeft daar ondertussen ook een goede managementlaag bijgekregen. Dus we hebben een head of engineering, head of risk en compliance, head of credits, marketing, sales, etc. En zolang je daar maar gewoon goede mensen blijft aannemen en zij ook niet te bang zijn om de pleister er af te trekken, dan blijf je groeien. Dat zorgt voor enorm veel energie binnen het team.
Interviewer: En zonder namen te noemen, hebben jullie als founders ook bijvoorbeeld een coach of doen jullie weleens een training samen?
Interviewee: Nee, we hebben geen coach. We worden natuurlijk wel vrij intensief begeleid door de aandeelhouders. Dat zijn mensen met veel ervaring uit de financiële sector of fondsmanagers waarbij het hun baan is en stiekem vinden ze het ook wel een beetje leuk om een beetje bank te spelen. Zij kijken gewoon mee naar dingen die goed gaan en dingen die niet goed gaan. Daar sparren we mee op regelmatige basis. We kennen verder elkaars kleurprofiel. Maar over het algemeen moet je gewoon praten met elkaar en als je daar overdag niet toe komt, dan bel je elkaar ‘s avonds even op.
Interviewer: Als we kijken naar de technologie van jullie bedrijf, wat is voor jullie een technologie die echt anders is dan wat de partijen voorheen – of misschien nog steeds – doen?
Interviewee: Voor ons is het een beetje normaal met welke Tech stack je werkt. Ik denk dat bijna alle grote en succesvolle partijen een vergelijkbare stack hebben. Binnen de sector kijken we dan bijvoorbeeld even naar Stripe of Bunq. Daar kunnen we ons mee vergelijken. Als we kijken naar het applicatielandschap binnen de grootbanken, dan is dat vaak gewoon plakband aan elkaar, tweehonderd applicaties. Dat zit toch wel echt anders in elkaar. We hebben een engineering team; 25 van de 50 medewerkers zitten op engineering-data, die zijn daar dagelijks mee bezig. We hebben een moderne stack.
Interviewer: En als we een beetje een switch maken van Floryn naar Sven, kan je iets zeggen hoe je opgegroeid bent of wat voor soort omgeving dat was?
Interviewee: Ik ben opgegroeid in Den Bosch, ik ben hier ook naar school gegaan. Ik ben op vrij jonge leeftijd begonnen met ondernemen. Mijn ouders hebben dat ook altijd ondersteund. Ik deed al Software Consultancy werk voordat ik naar de universiteit ging. Ik ben uiteindelijk rechten gaan studeren aan de universiteit van Tilburg. Ik heb zelf mijn collegegeld betaald, dus daardoor had ik ook wat vrijheid om af en toe iets meer te werken dan te studeren. Ik heb dat uiteindelijk wel afgerond, maar ik kom niet echt uit een ondernemend gezin of iets dergelijks. Bij mijn vader thuis hadden ze vroeger een autogarage. Mijn vader is ook ontzettend handig, daar heb ik misschien de creativiteit van in mijn werk, en mijn moeder zat in het onderwijs.
Interviewer: Aan de ene kant software en aan de andere kant creativiteit. Waar komt rechten dan vandaan?
Interviewee: Ik heb dat altijd wel als goede basis gezien voor het ondernemerschap. Ondanks dat ik ontzettend commercieel ben, probeer ik ook wel de rust te bewaken en na te denken over die stip op de horizon. Ik heb uiteindelijk de master International Business Law gedaan. Die master ben ik gaan doen net voordat ik ons laatste softwarebedrijf verkocht en daardoor had ik de ervaring om in zo’n M&A-traject van term sheets tot reps en warranties te komen. Ik had daar al de kennis voor. Ondanks dat je dan ook een fijn advocatenbonnetje hebt, kun je daar zelf over meedenken. Ook de Corporate Governance binnen een bedrijf was in die tijd nooit zo relevant. Maar als je ziet hoeveel dat op dit moment helpt bij het aansturen van een betaalinstelling, dat is toch wel enorm handig gebleken.
Interviewer: Nog even terug naar je jeugd: Zijn er bepaalde normen en waarden of bepaalde dingen die je meegekregen hebt van huis uit die jou nog steeds drijven in je dagelijkse doen en laten?
Interviewee: Excuse my language, maar “Niet lullen maar poetsen”. Dus gewoon hard werken en ook niet zomaar opgeven op het moment dat iemand zegt “Dit kan toch niet”. Dan maar een paar avonden doorwerken om te laten zien dat het wel kan. Dat heeft mij wel gebracht tot waar ik nu sta.
Interviewer: Wat zijn de lessen die je getrokken hebt uit die eerdere bedrijven? Wat zijn dingen waarvan je zegt “Daar heb ik echt veel van geleerd”, die je nu ook weer kunt gebruiken?
Interviewee: Ik heb best wel een aantal bedrijven gehad. Een aantal daarvan staan niet eens op de CV, omdat ze niet succesvol waren. Dat zie je vaker bij mensen die startups oprichten. Eén van de belangrijkste lessen daarin is dat je ervoor moet zorgen dat je een goed team om je heen bouwt. Op het moment dat dat team niet goed genoeg is, ga je er uiteindelijk niet komen. Het is belangrijk dat je er daar ook volledig voor gaat. Je kan niet drie bedrijven tegelijkertijd runnen. De mensen die dat kunnen – en zo zijn er natuurlijk ook uitzonderingen – daar heb ik altijd veel bewondering voor, omdat ik niet zou weten hoe ze dat doen. Zorg ervoor dat je markt groot genoeg is. We hebben ook weleens een bedrijf gehad waar we een hele mooie oplossing ontwikkeld hebben, maar dat is gestorven in schoonheid omdat uiteindelijk de markt te klein was om daar serieus impact te maken. Daar hebben we natuurlijk in de financiële sector veel minder last van.
Interviewer: Deze markt is natuurlijk potentieel gigantisch. Zeker als je ook nog eens een keer buiten Nederland gaat. Is dat ook hoe jij ernaar kijkt van “Ik wil er echt een global business van maken”?
Interviewee: Stap voor stap. Het is uiteindelijk wel de ambitie om een serieuze speler te worden. Daar doen we nu ook de investeringen voor. Ook zo’n PSD2-vergunning, dat is een traject van grofweg een jaar. Daar zijn dan twee of drie mensen mee bezig. Dat zijn geen investeringen die je doet om alleen in Nederland actief te zijn. Daar kijken we met name eerst naar Europa; ik kan wel verklappen dat we daar met name naar Duitsland en de UK kijken. En op het moment dat je daar actief bent, dan ben je voor een partij uit Amerika actief in Europa. Misschien willen we Frankrijk er nog wel bijnemen, maar daar heb ik ook eerder wat werk gedaan en dat is me nooit zo goed bevallen.
Interviewer: Ik weet het uit eigen ervaring maar ik hoor het ook van veel mensen; uiteindelijk heb je in Nederland drie banken die grotendeels de diensten uitmaken. Ik heb het zelf vaak het oligopolie genoemd van de Nederlandse financiële leningenwereld, als je even alleen op MKB inzoomt. Je hebt dus drie merknamen die heel bekend zijn en die bijna iedereen kent in Nederland; de drie grootbanken. En de nieuwe partijen hebben natuurlijk namen – en Floryn wordt steeds bekender – die vele malen minder bekend zijn dan ING of ABN AMRO of Rabobank. Dus hoe zorg je ervoor dat je bekender wordt als naam? Of zeg jij “Dat is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk”?
Interviewee: Ik denk zeker dat het belangrijk is om een sterk merk neer te zetten. Dat begint met vertrouwen en dat komt te voet en gaat te paard. Ondernemers hebben vertrouwen in de drie grootbanken, maar daar zijn ook wel wat barstjes in ontstaan in de afgelopen jaren. Dus er zijn wel ontzettend veel kansen om als challenger daar een merk neer te zetten. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid marketingkanalen en ook het marketingbudget dat we hebben, dan kunnen we daar wel een merk neerzetten. Maar ook wij zijn niet opgewassen tegen het geweld dat banken kunnen inzetten. Maar dat heb ik ook altijd bij andere bedrijven ervaren. Wij concurreerden met ons vorige bedrijf – dat actief was in projectmanagement voor de bouw (of de AEC Industry zoals ze dat in Amerika noemden (Architecture, Engineering & Construction). Uiteindelijk hadden wij een oplossing waarmee we als eerste wereldwijd grote 3D-gebouwen konden delen zonder dat je daar een plug-in voor nodig had. We hebben zes maanden gewacht, twaalf maanden gewacht, achttien maanden gewacht van “Wanneer komen zij nou met een oplossing?” Die oplossing kwam maar niet. Uiteindelijk hebben we het verkocht aan één van de partijen. Maar dat is het voordeel van een klein bedrijf; je bent flexibel, je kan werken aan je Product Market Fit. En als het niet werkt, dan maak je een pivot maakten zo hebben we dat ook met Floryn gezien; factoring is een heel mooi product, maar krediet is uiteindelijk het product waarmee je groot kan worden en ook Europa kan ingaan.
Interviewer: Wat motiveert je uiteindelijk het meest als persoon? Als je ‘s ochtends opstaat en je gaat hier naartoe of je gaat achter je computer zitten, wat zijn je echte drivers als het gaat om motivatie?
Interviewee: Energie. Ik zit vrij hoog in mijn energie, zoals je misschien gemerkt hebt. Dat is het allerbelangrijkste. Verder vind ik het leuk om te leren van mensen. Dus over het algemeen verzamel ik mensen om me heen die wat slimmer zijn dan ik. Zo word je iedere dag weer een beetje beter in wat je doet. Uiteindelijk zei iemand dat het ook gaat om de knikkers; daar zit heus ook wel een kern van waarheid in. Maar op het moment dat je zorgt voor een goede oplossing, dan komen die knikkers vanzelf.
Interviewer: Is het nog belangrijk voor jou dat je een bepaalde maatschappelijke rol daarin speelt?
Interviewee: Dat is een goede vraag. Ik vind het belangrijk in deze sector dat ondernemers geholpen worden om hun ambities te realiseren op het moment dat hier iemand begint in de eerste week. Dat is het doel van Floryn. We doen dat op een manier die wat afwijkt van hoe banken dat doen. Het grote voordeel is dat we vrij ondernemend zijn en we daardoor ook de klappen van de zweep kennen en de ervaring. En dat hoor je ook van klanten terug; ze sluiten uiteindelijk een krediet af, maar ze doen dat bij een partij die dat samen met hen doet. Dat is niet per se maatschappelijk, maar we helpen uiteindelijk wel ontzettend veel bedrijven om te groeien. Dat maakt het wel leuk.
Interviewer: Wat zijn je grootste uitdagingen op dit moment?
Interviewee: Dat is een hele lange lijst, denk ik! Ik had het er toevallig vanochtend over met Marijn en Gion. De volgende fase van het bedrijf breekt nu aan. Tot vijftig mensen – er komen wat bij en er gaan er wat af – zijn redelijk operationeel bezig. Maar de volgende fase is dat je echt een team moet gaan neerzetten en een aantal zaken moeten overgenomen worden door mensen. Dus we zijn op dit moment op zoek naar een CMO. Op dit moment doe ik met name de sales en marketing. Maar om echt die stap te maken naar de volgende fase van ons bedrijf is het wel belangrijk dat we daarvoor gewoon versterking krijgen zodat ik meer tijd over heb om me bezig te houden met andere projecten. En dan blijft natuurlijk gewoon de Cost of Capital voor ons altijd wel een belangrijke rol spelen en naar mate die groter wordt, wordt dat gelukkig steeds makkelijker en ook goedkoper. Maar dat is eigenlijk iets waar we continu mee bezig zijn.
Interviewer: Als je kijkt naar het moment dat jij afstudeerde aan de universiteit van Tilburg tot nu, wat zijn de dingen die jou het meest trots gemaakt hebben?
Interviewee: Ik denk dat het uiteindelijk best knap is dat ik dat allemaal tegelijk gedaan heb. Misschien is het dat wel. Ook op vrij jonge leeftijd.
Interviewer: Alle ondernemingen, bedoel je?
Interviewee: Ik heb tegelijkertijd gestudeerd en ik had een bedrijf. Dat hebben we verkocht. Vervolgens gingen we meteen weer door in een ander bedrijf, er is nog geen moment geweest dat ik stilgezeten heb. We zijn altijd bezig en natuurlijk gaan ook weleens dingen minder goed, maar ik denk dat dat wel één van de dingen is waar ik trots op ben.
Interviewer: En dat betekent dus ook dat er stressvolle momenten geweest zijn – en waarschijnlijk nog steeds – daar heeft iedereen wel mee te maken. Hoe ga jij om met stress?
Interviewee: Ik lees niet zo veel, maar één van de boeken die ik recent gelezen heb – toen we nog allemaal op vakantie konden – was The Hard Thing About Hard Things, van Ben Horowitz. Dat heeft wel bepaalde dingen in een soort van nieuw daglicht gezet voor mij. Het voorbeeld dat genoemd wordt is “CEOs should tell it like it is“. En ik ben van nature vrij positief, ook in mijn energie; ik zie altijd kansen en dan pas de problemen. En Marijn en Gion remmen mij wat dat betreft gelukkig ook wel goed. Maar Horowitz omschrijft dat als de ‘Positivity delusion‘; als je altijd positief blijft en vervolgens iets niet lukt, dan raakt dat je veel harder. En daar kan je ook wel nachten van wakker liggen en daar heb ik ook weleens stress van, ook in deze tijden. Dat is natuurlijk best actueel. Maar ik heb geleerd dat je beter de koe bij de horens kunt pakken en als iets niet goed is of iets niet goed gaat, dan moet je dat gewoon direct adresseren en er niet omheen praten. Het is wat het is; It is what it is, zeggen ze in Amerika. Sommige mensen hebben daar moeite mee of zien dat als overdreven kritisch, omdat mensen van nature bang zijn om fouten te maken. Maar ik probeer hen dan vaak uit te leggen dat fouten maken niet erg is en dat het vooral belangrijk is om die problemen snel op te lossen. Op het moment dat mensen dat te lang voor zich houden, krijgen ze daar zelf heel veel stress van en in sommige gevallen wordt het dan zo ver vooruitgeschoven dat het te laat is om die problemen op te lossen. Face your fear and tell it like it is.
Interviewer: Mooi, interessant om dat zo te horen! Voordat we dit interview begonnen zei je dat je al een paar afleveringen beluisterd had, dat doet me natuurlijk goed om te horen. Dan weet je ook dat er een teaser en een pleaser is. Aan de teasende kant heb ik opgeschreven: In de algemene zin, niet specifiek voor Floryn leidt kredietverstrekking heel vaak tot over-verstrekking in tijden van hoogconjunctuur en misschien wel onder-verstrekking in laagconjunctuur. Zie jij dat ook zo? Indien niet, waarom niet? En indien wel, hoe voorkom je dat te veel verstrekt in tijden dat het heel goed gaat om later dan toch te veel collections-werk te hebben?
Interviewee: Uiteindelijk moet je vooral beginnen bij “Kan iemand een lening ook terugbetalen?” en dat moet verantwoord zijn. En ondanks dat we een krediet aanbieden dat niet één op één gelinkt is aan de debiteuren, kijken we wel degelijk naar de betaalstroom. Op het moment dat iemand 100.000 euro omzet per maand heeft, kunnen we zo maximaal 150.000 euro aan krediet verstrekken. En die 150.000 euro zijn gebaseerd op zekerheden, waardoor het op een verantwoorde manier verstrekt kan worden, omdat dat simpelweg gewoon werkkapitaal is. Dat geld zit vast en wij halen dat op een goede manier naar voren. Het is gewoon niet verantwoord om op de belofte te financieren.
Interviewer: En aan de pleasende kant? Je noemde al even The Hard Thing About Hard Things. Ik vond het zelf ook een erg leuk boek. Zijn er nog andere boeken die jou inspireren?
Interviewee: Ik lees niet zo heel erg veel boeken, maar ik heb al een tijdje het boek van de oprichter van Nike liggen; Shoe Dog van Phil Knight. Ik ben er nog niet aan toe gekomen, maar ik vind het leuk om verhalen te lezen over ondernemers of van ondernemers.
Interviewer: Kijk jij naar televisie of naar Netflix?
Interviewee: Nee, ik kijk heel weinig televisie. Ik werk vooral heel erg veel. Dat is misschien een beetje een flauw antwoord, maar een gemiddelde dag voor mij eindigt rond een uur of tien. Er zijn ook weleens dagen dat het later wordt, dus echt tijd voor Netflix heb ik eigenlijk niet.
Interviewer: Dat is een perfecte brug naar de volgende vraag: Hoe zorg je ervoor dat je werk en privé in balans houdt? Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft; zowel fysiek als mentaal?
Interviewee: Mentaal ben ik wel erg sterk, denk ik. Ik schiet niet snel in de stress, ook als het even moeilijk wordt of als het even lastig is. Dan blijf ik mentaal wel sterk. Fysiek heb ik daar wel de nodige hinder van. Ik merk dat het bij mij altijd in ups en downs gaat. Ik kan niet stilzitten, dus ik blijf maar gaan en dan moet je met name ervoor zorgen dat je op de momenten dat je wel even de rust hebt, die rust ook pakt. En ik heb het geluk dat ik een vriendin heb die daar de kar thuis trekt. Zij heeft ook een fulltimebaan, ze werkt voor een Zwitsers bedrijf en ze moet ook één keer per maand reizen. Maar het thuisfront is goed geregeld zodat ik me vol op het ondernemen kan storten. En zo is dat eigenlijk altijd geweest, ook bij andere bedrijven. Je moet daar echt wel tijd in stoppen en op het moment dat het goed gaat, dan komt daar vanzelf ook een keer de tijd om net zo hard met het gezin te ontspannen.
Interviewer: Doe je bepaalde dingen om nog enige balans te behouden? Sporten of juist hele andere dingen doen dan je werk? Wat zijn jouw manieren om te ontspannen? Of is jouw ontspanning werken?
Interviewee: Ja, ik vind mijn werk wel erg leuk! Dus daar stop ik veel energie in, daar krijg ik ook veel energie van terug. Ik denk dat ik vier of vijf jaar geleden een redelijke streep heb gezet door mijn sociaal leven. Natuurlijk moet ik er soms zijn in het weekend of sommige andere momenten om tijd te nemen voor vrienden en familie. Maar mijn werk staat wel erg hoog op de agenda, ook omdat het leuk is.
Interviewer: Dat hoop ik wel, anders wordt het echt wel vervelend! Heb jij bepaalde tips voor mensen die beginnen met hun carrière? Of mensen misschien wel aan jou, omdat je zo door en door ondernemer bent en al gedurende zo een lange tijd; heb je tips voor mensen die willen gaan ondernemen?
Interviewee: Het is geen lifestyle. Het is gewoon topsport en daar moet je offers voor maken. Zoals ik al zei: Zorg ervoor dat je een goed team om je heen verzamelt. Je kan geen verstand hebben van alles; het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt, zorg er gewoon voor dat je iemand hebt die commercieel is, iemand die technisch is en iemand die verstand heeft van de markt of de inhoudelijke kant. Dus ik zou iedereen adviseren om het in ieder geval vooral niet alleen te doen. Probeer dat zo lang mogelijk ook met eigen kapitaal te doen. Dat hebben wij ook altijd gedaan. Op het moment dat je groeit heb je uiteindelijk kapitaal nodig en daarvoor kun je dan bij Floryn terecht. Ik zei net dat we verantwoord financieren, dus op het moment dat een ondernemer met een plan komt “Ik heb 100.000 euro omzet, maar het gaat eigenlijk hartstikke goed en ik heb vijf miljoen nodig”, dan kom je bij de Private Equity/Venture Capital/Family Offices uit. Die vinden het wel goed om te zien dat je wat skin in the game hebt, dat je daar eigen euro’s ingestopt hebt. Het ondernemerschap is niet te vergelijken met een baan. En er zijn ook wel mensen die daar natuurlijk hun ziel en zaligheid in kwijt kunnen en daar ook heel veel energie in stoppen, maar als ondernemer moet je er echt wel voor gaan, dat is de samenvatting.
Interviewer: Stel: Er zijn momenten dat Floryn even helemaal niet meer jouw 100% inzet vraagt en je gaat hier ooit weg, wat zou je dan oprichten? Welke hoek zou dat zijn?
Interviewee: Mijn vrienden weten dat ik altijd gezegd heb dat ik dan ergens jetski’s wil gaan verhuren. Maar de realiteit is dat het van alles kan zijn. Ik kan niet stilzitten. Maar dat is heel erg breed; ik vind heel veel dingen leuk, ik ben een enorme fan van autosport. Misschien is dat wel iets, daar heb ik ontspanning van. Ik ben wel een Formule 1 liefhebber; ik kijk altijd met mijn vader en mijn broer. Daar kan ik me echt van ontspannen en ik heb er weleens over nagedacht of ik daar niet wat in kan doen.
Interviewer: Interessant, ik ben benieuwd of we jou daar ooit gaan tegenkomen!
Interviewee: Niet als coureur, hoor!
Interviewer: Als sponsor van Verstappen, samen met Red Bull of zo! Voordat ik jou ga bedanken, zijn er nog dingen waarvan jij zegt “Dat had ik nog heel graag willen zeggen, Jeroen” of “Waarom heb je daar niet naar gevraagd”?
Interviewee: Nee. Het was een leuk interview, je hebt het goed voorbereid. Ik heb mezelf ook wat beter leren kennen, ik ga het straks eens terug beluisteren. Bedankt voor je komst en je tijd!
Interviewer: Likewise! Jij heel erg bedankt voor je tijd en je openheid. Leuk om deze dingen te horen en leuk om hier in Den Bosch te zijn. Dus hartstikke bedankt!
Dit was Leaders in Finance. Elke week weer een nieuwe aflevering, elke week weer een mens achter het succes. Ik vind het belangrijk om te zeggen, deze podcast zou er niet zijn zonder onze partners: Kayak, FG Lawyers en Bizcuit.