Deze week spraken we met Lex Hoogduin, hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions en onder andere voorzitter van de Betaalvereniging Nederland. Zoals gezegd Lex Hoogduin is hoogleraar en dat is hij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft een zeer uitgebreide carrière in de financiële sector, onder andere langere perioden bij de De Nederlandsche Bank, laatstelijk als directeur bij DNB, als adviseur van Wim Duisenberg toen deze president was van de ECB, als hoofdeconoom van Robeco en hij heeft altijd vele nevenfuncties vervuld en vervult deze nog altijd. Op het moment is hij onder andere voorzitter van Betaalvereniging Nederland.
Lex deed gymnasium B en studeerde cum laude af in de economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lex Hoogduin is 64 jaar oud, getrouwd en woont in Naarden. Nog twee fun facts: Lex is een fervent twitteraar en heeft naast meer dan 20.000 volgers en maar liefst 174.900 tweets verzonden. Daarnaast is hij groot Feyenoord-fan.
***
Personen die worden aangehaald:
Nout Wellink – van 1 juli 1997 tot 1 juli 2011 was hij president van De Nederlandsche Bank. In die functie was het Wellinks taak om de bank een plaats te geven binnen het Europees Stelsel van Centrale Banken bij het uitstippelen van het gemeenschappelijke monetaire beleid van de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU).
Wim Duisenberg – kreeg voor het eerst landelijke bekendheid als minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Van 1982 tot 1997 was Duisenberg president van De Nederlandsche Bank en vanaf 1998 de eerste voorzitter van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Hij geldt als een van de drijvende krachten achter de invoering van de euro als betaalmiddel.
***
Termen die worden aangehaald:
PSD2 – een vernieuwde Europese richtlijn voor betaaldiensten. Door deze nieuwe richtlijn kunnen houders van een betaalrekening ook andere dienstverleners dan de eigen bank toegang geven tot de betaalrekeningen. Een rekeninghouder beslist zelf of hij hiervoor toestemming geeft.
***
Boeken die worden aangehaald:
Ludwig von Mises – Human action: standaardwerk over de Oostenrijkse economische school.
Stefan Zweig – De wereld van gisteren: Op 22 februari 1942 pleegde Stefan Zweig (1881-1942) samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Hij had kort voor zijn dood zijn herinneringen opgetekend aan een wereld die op het punt stond te verdwijnen: het oude Europa. De postuum verschenen autobiografie Die Welt von Gestern, De wereld van gisteren, biedt een beeld van dat oude Europa waarmee Zweig zich als (geassimileerde) jood, geëngageerd schrijver en humanist verbonden voelde.
***
Het interview lezen in plaats van luisteren:
De gesprekken van Leaders in Finance worden uitgeschreven zodat mensen die doof of slechthorend zijn (en natuurlijk voor mensen die gewoon liever lezen dan luisteren!) ook gewoon van deze podcast gebruik kunnen maken. De transcriptie vind je hier: Lex Hoogduin.
***
Volg Leaders in Finance via Linkedin.
***
Op de hoogte blijven van Leaders in Finance? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
***
Zou je graag een bepaalde gast willen zien bij Leaders in Finance of ken je iemand die je wil voordragen? Laat het ons weten via [email protected]
***
Vragen, suggesties of feedback? Graag! Via email: [email protected]
***
Als je de Leaders in Finance podcast leuk vindt, zou je dan een review willen achterlaten bijvoorbeeld bij Apple Podcasts? Of ons willen volgen bij Spotify. Veel dank, want sommige mensen gaan alleen luisteren naar deze podcast als ze weten dat er genoeg anderen zijn die het leuk vinden!
***
Leaders in Finance wordt mede mogelijk gemaakt door Kayak, FG Lawyers, Odgers Berndtson executive search en Roland Berger. Meer informatie over onze partners is te vinden op onze partnerpagina.
———————————————————————————————————-
***
Zelf gaan podcasten? Podcast inzetten voor jouw organisatie? We vinden het prima om even mee te denken, dus neem gerust contact op: [email protected]
***
Interesse in een podcast serie over een specifiek inhoudelijk onderwerp voor je jezelf of je medewerkers? Met Leaders in Finance Academy maken we series over specifieke onderwerpen in de financiële sector. Zo maakten we een serie over Anti Money Laundering en komende maanden volgen series over Bijzonder Beheer, Open Finance en Sustainable Finance. We horen graag van je: [email protected]