Deze week is mijn gast Pauline van der Meer Mohr.
Pauline is onder andere Non-executive Director bij HSBC, voorzitter van de Monitoringcommissie Corporate Governance Code, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij EY Nederland en Non-executive director bij Viatris, een healthcare giant met 45.000 medewerkers wereldwijd.
Pauline studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte voor meerdere grote Nederlandse bedrijven, waaronder De Brauw, Shell (meer dan 15 jaar), TNT en ABN AMRO en als bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit.
Ook is Pauline voormalig commissaris bij ASML en DSM. Verder is ze adviseur bij de Hoge Raad, De Nederlandsche Bank en de AFM.
Zoals gezegd, Pauline is Non-executive director bij HSBC en voor de luisteraar die niet veel van HSBC weet, hierbij een paar kengetallen over de bank met als peildatum 31 december 2020: de bank heeft meer dan 50 miljard dollar omzet, is actief in 64 landen, heeft meer dan 40 miljoen klanten, een balanstotaal van 2.9 biljoen en klanten hebben de bank meer dan 1.6 biljoen aan spaargeld toevertrouwd.
Pauline is 61 jaar, is getrouwd, heeft 4 kinderen en woont in Den Haag.
***
Personen die worden aangehaald:
- Peter Bakker – CEO van TNT en zeer actief in vraagstukken rond klimaatverandering en biodiversiteit. Sinds 1 januari 2012 is hij president van de World Business Council for Sustainable Development – WBCSD, een wereldwijd samenwerkingsverband van CEO’s van meer dan 200 bedrijven, die zich inspannen voor duurzame ontwikkeling.
- Rijkman Groenink – bankier, vooral bekend als voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO. Kwam in opspraak na zijn vertrek toen de Tweede Kamer debatteerde over de vertrekpremie die hij meekreeg.
***
Boeken die worden aangehaald:
- Etty Hillesum – ‘Het verstoorde leven’, dagboek van Etty Hillesum. Het verstoorde leven is een boek met dagboekfragmenten van Etty Hillesum. In haar dagboek verwoordde ze haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de absurditeiten van de holocaust.
- Richard Flannagan – The Narrow Road to the Deep North. Roman die zich afspeelt in een Japans krijgsgevangenenkamp aan wat later de ‘Dodenspoorlijn’ zou worden genoemd: de Birma spoorlijn. Met het boek won Flannagan in 2014 de Man Booker prize.
***
Het interview lezen in plaats van luisteren:
De gesprekken van Leaders in Finance worden uitgeschreven zodat mensen die doof of slechthorend zijn (en natuurlijk voor mensen die gewoon liever lezen dan luisteren!) ook gewoon van deze podcast gebruik kunnen maken. De transcriptie vind je hier: Pauline van der Meer Mohr.
***
Volg Leaders in Finance via Linkedin.
***
Op de hoogte blijven van Leaders in Finance? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
***
Zou je graag een bepaalde gast willen zien bij Leaders in Finance of ken je iemand die je wil voordragen? Laat het ons weten via [email protected]
***
Vragen, suggesties of feedback? Graag! Via email: [email protected]
***
Als je de Leaders in Finance podcast leuk vindt, zou je dan een review willen achterlaten bijvoorbeeld bij Apple Podcasts? Of ons willen volgen bij Spotify. Veel dank, want sommige mensen gaan alleen luisteren naar deze podcast als ze weten dat er genoeg anderen zijn die het leuk vinden!
***
Leaders in Finance wordt mede mogelijk gemaakt door Kayak, FG Lawyers, Odgers Berndtson executive search en Roland Berger. Meer informatie over onze partners is te vinden op onze partnerpagina.
———————————————————————————————————-
***
Zelf gaan podcasten? Podcast inzetten voor jouw organisatie? We vinden het prima om even mee te denken, dus neem gerust contact op: [email protected]
***
Interesse in een podcast serie over een specifiek inhoudelijk onderwerp voor je jezelf of je medewerkers? Met Leaders in Finance Academy maken we series over specifieke onderwerpen in de financiële sector. Zo maakten we een serie over Anti Money Laundering en komende maanden volgen series over Bijzonder Beheer, Open Finance en Sustainable Finance. We horen graag van je: [email protected]