Welkom bij een nieuwe aflevering van Leaders in Finance. Deze keer geen reguliere aflevering waarin ik een CEO, hoogleraar, minister of toezichthouder interview. Maar een extra aflevering en deze keer met de oprichters van ValueMachinesFund. En dat zijn Hendrik Oude Nijhuis, Björn Kijl en John Brenninkmeijer. Welkom heren hier aan tafel. Leuk dat jullie er zijn. En voordat we in gesprek gaan en van wal steken, wil ik graag de partners van Leaders in Finance bedanken voor hun steun. Dat zijn EY, MeDirect, RiskQuest, Kayak en Roland Berger. Ik ben mijn partners zeer dankbaar. En dan over naar jullie. Björn, mag ik bij jou beginnen? Kan jij kort zeggen wat jouw achtergrond is en alvast in één zin, wat nou eigenlijk ValueMachinesFund eigenlijk is?
[Björn Kijl]ValueMachinesFund is echt een soort klassieke waardefonds op basis van de principes van Warren Buffett. Het is een voortverwoezel van Beterinbeleggen.nl, wat ik samen met Hendrik heb opgericht. Daar zal ik zo nog wat over vertellen. Ik heb zelf meer een technische achtergrond. Ik heb ooit bedrijfsinformatietechnologie gestudeerd op de UT in Enschede. Daar geef ik ook nog steeds college. Ik heb een vak entrepreneurial finance. Dat is voor een mastervak, een keuzevak. En bij Esade Business School ben ik betrokken bij een scale-up programma, ook een elective.
[Jeroen Broekema]Maar je zit ook in de wetenschap dus. Heb je op een punt gestaan dat je denkt, ik ga niet alleen de wetenschap doen, maar ik ga ook andere dingen daarnaast doen. Hoe kwam dat?
[Björn Kijl]Ik deed promotieonderzoek naar business models. Dus we keken naar hoe je geld verdient met internetdiensten, mobiele diensten, e-health. En toen dacht ik op een gegeven moment, hoe zit eigenlijk mijn eigen business model in loondienst? Dat was eigenlijk niet goed. Mijn ouders konden makkelijk van een salaris rondkomen. Toen ik zag dat ik zelf als gezin al twee salarissen nodig had om een huis te kopen, een hypotheek, al die dingen. Ik dacht, ik wil mijn eigen business model schaalbaar maken. En toen kwam ik via mijn broertje bij Hendrik, terecht. Want hij wilde een soort beleggingsdienst opzetten. En hij had niet zoveel technische kennis die ik wat meer had. En zo is het een beetje begonnen eigenlijk.
[Jeroen Broekema]Maar toch wel nog steeds met één been in de academie.
[Björn Kijl]Ja, ja.
[Jeroen Broekema]Leuk. Hendrik, mooi bruggetje naar jou.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja, dat klopt. Ik wilde inderdaad een soort beleggingsdienst opzetten. En beleggen had al vrij snel een interesse van mij. Het was eigenlijk niet mijn doel om heel veel geld te gaan verdienen. Mijn doel was in ieder geval om zelf financieel onafhankelijk te worden. Dat was het streven. En beleggen is daar wel mee gelukt. Ik had al veel ondernemingen op jonge leeftijd. Op een gegeven moment was de internet hype. Aandelen gingen enorm hoog. Toen dacht ik van dat is een makkelijke manier om snel het geld dat ik had verdiend. Met allerlei ondernemerschap, om dat te vermenigvuldigen. Ik kocht aandelen die het sterkst gestegen waren. En dat bleek een heel slechte strategie. Maar uiteindelijk ben ik via via bij toeval op de website van Warren Buffett terecht gekomen. En toen viel bij mij het kwartje van het is eigenlijk zo simpel. Waarom heb ik het er zelf niet kunnen verzinnen.
[Jeroen Broekema]We gaan straks zeker nog op Warren Buffett terugkomen. Maar nog even aan jou de vraag van waar kwam die motivatie voor beleggen nou echt vandaan? Was het om wat je zei om dat cash te gaan genereren, of was het een andere trigger.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ik wilde financieel onafhankelijk worden. En daar zag ik het beleggen wel als een soort middel toe om dat te kunnen behalen. Het is uiteraard een soort interesse om me te verdiepen in aandelen. In bedrijven. Hoe verdienen ze hun geld, hoe werkt dat. En hoe kun je daar als belegger van profiteren.
[Jeroen Broekema]En Beterinbeleggen, wat is dat precies?
[Hendrik Oude Nijhuis]Dat is een platform. Over beleggen met name specifiek over waarde beleggen. Mensen kunnen daar onder andere ons boek aanvragen. In pdf vorm en in audioboek variant. We hebben ook een nieuwsbrief die mensen elke week ontvangen. Daarnaast hebben we een driestel betaalde nieuwsbrieven: Value Selection, Value Portfolio en Value Formula. Value Selection zijn onze maandelijkse aandeelanalyses. En bij Value Portfolio dat is een soort modelportefeuille. Waarbij we van een honderdduizend euro van Björn en mij hebben dat op een rekening van Binck toen gestort. Willen we een miljoen maken, en die honderdduizend is inmiddels iets van zeshonderdduizend waard. We zijn al on track. Het gaat de goede kant op. En uiteraard is het veel lastiger van honderdduizend zeshonderdduizend te maken, dan van zeshonderdduizend een miljoen.
[Jeroen Broekema]Wanneer is het klaar? Wanneer zijn we er?
[Hendrik Oude Nijhuis]Dat ligt aan hoe het zich allemaal ontwikkelt.
[Jeroen Broekema]Maar een beetje grove schatting.
[Hendrik Oude Nijhuis]Nog een jaar of drie dan moet het aardig die kant uit gaan. Dat idee hebben we afgekeken bij een soort gelijke diensten in de Verenigde Staten. Maar die mensen waren nog een stukje ambitieuzer, die hadden namelijk een miljoen dollar. En die gaven aan van nou van dit miljoen gaan we een miljard maken. Als je dat in eerste instantie hoort dan denk je van nou dit is waanzin. Dit kan haast niet waar zijn. Maar ze gaven aan van nou we hebben een periode van veertig jaar hiervoor in gedachte. En van een miljoen een miljard dat is een factor duizend. Als je die twee variabelen weet kun je uitrekenen wat je per jaar nodig hebt. Het lijkt dan te gaan om een procent of zeventien. Ja dat is wel stevig.
[Jeroen Broekema]En waar staan ze nu trouwens?
[Hendrik Oude Nijhuis]Volgens mij zijn ze gestopt.
[Jeroen Broekema]Oh gestopt.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja ze zijn gestopt.
[Björn Kijl]Je zegt dat het makkelijk is maar ze zijn gestopt.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja ze zijn begonnen net voor de crisis. En mensen zeggen vaak de crisis en dan vraag ik welke crisis. Want er zijn zoveel crises, elke paar jaar is er een of andere crisis. Maar dat was de kredietcrisis. En op het moment dat zij gestart zijn met het beleggen in aandelen, hebben ze niet gezegd van we houden eerst het hele bedrag als kers achter de hand en gaan langzaam die aandeel portfooi opbouwen. Maar wat ze hebben gedaan is het hele bedrag gelijk beleggen in de index. En dat heeft ze in het begin een beetje genekt.
[Jeroen Broekema]Helder. Last but not least John. Wil je ook een korte introductie willen doen over jezelf en je achtergrond?
[John Brenninkmeijer]Ja mijn naam is John Brenninkmeijer. En ik ben daadwerkelijk laatst bijgekomen. Hendrik en Bjorn die werkten al tien jaar samen voordat ik als derde wiel op de fiets erbij kwam. Je hoort bij mij een beetje een Engelse tongval omdat ik geboren ben in Londen, opgegroeid in Montreal. En dan laatste jaren middelbare school heb ik gedaan in Tilburg. En ik heb eigenlijk een detailhandels achtergrond van in winkels werken. Ik wilde zelf geschiedenis studeren. Maar vanuit familiebedrijf zei men het is misschien beter om business administration te doen in Rotterdam. En dat heb ik gedaan. En ik lees heel graag boeken. En een van de boeken die ik las die heet The Intelligent Investor. En die is van Benjamin Graham en dat is de leraar van Warren Buffett. En eigenlijk heb ik dat een beetje onbewust gelezen. En het heeft me niet echt getriggerd. Maar in het nawoord was een speech van Warren Buffett. En dat heette de super investeerders van Graham-and-Doddsville. En die gaf aan de mensen die die denkwijze hadden en die die paradigma eigenlijk volgden, die hebben heel goede resultaten gehad over 50 jaar lang. Dus als je kijkt naar aapjes die dan muntjes gooien. Jeroen heeft een van onze muntjes in zijn handen. Dan verwacht je dat bepaalde aapjes misschien per toeval het beter doen. Maar de aapjes uit het dorp Graham-and-Doddsville. Benjamin Graham en Chris Dodd, die kunnen eigenlijk beter muntjes gooien dan anderen. En dat komt door een denkwijze. En toen heb ik gekeken, de speech van Buffett was in 1984. Is dat nog steeds zo? Dus gekeken naar die super investeerders en hoe ze het na 1984 deden. En die deden het nog steeds goed. En toen heb ik gekeken naar mijn eigen vermogen, die vrij conservatief werd belegd met een idee van vermogensbehoud. En ik heb zitten rekenen. Als ik nog 30 jaar leef, 60 jaar. En geld aan kinderen en kleinkinderen geef. Wat is dan de opportunity cost? En toen heb ik rondgevraagd. Wie heeft nou verstand van de denkwijze van Warren Buffett in Nederland? En toen zeiden mensen: je moet in Twente zijn. In Enschede bij Hendrik Oude Nijhuis en Björn Kijl. En ik heb ze uitgenodigd in Amsterdam. En we hebben een heel leuke avond samen gehad. En over allerlei verschillende investeerders gesproken. Maar op een gegeven moment zei ik tegen Hendrik. Hendrik, ik versta nauwelijks wat je zegt.
[Jeroen Broekema]Dat had hij ook tegen jou kunnen zeggen, toch?
[John Brenninkmeijer]Ja. Wat zei je toen, Hendrik?
[Hendrik Oude Nijhuis]Nou, hetzelfde. Ik versta ook nauwelijks wat je zegt. Maar goed, we konden het wel goed met elkaar vinden.
[John Brenninkmeijer]Je zei, de wijzen komen uit het oosten.
[Jeroen Broekema]Dat vind ik wel een briljante reply. Mooi. Even, John. Je kwam hier net binnenlopen vanochtend. Voordat we deze podcast begonnen. En je begon een kist uit te pakken met een klok. Verklaar uw nader.
[John Brenninkmeijer]Nou, Hendrik kan het ook prima uitleggen.
[Hendrik Oude Nijhuis]Het is een klok. Het is een bijzondere klok. Het is namelijk een klok die geld uitspuugt. De klok spuugt, als ik het goed zeg, 1 cent uit per minuut. En op jaarbasis is dat zo’n 1000 euro. En die klok gaat oneindig lang mee. Dus die gaat nog een miljoen jaar mee. Er komt een miljard uit over die miljoen jaar. Dus 1000 euro per jaar. Een miljoen jaar. Een miljoen maal duizend. En de vraag die we mensen dan wel eens vragen: Hoeveel zou je willen betalen voor die klok die een miljard gaat opleveren? En de antwoorden verschillen dan vaak enorm. Ook voor mensen die uit de financiële wereld komen. Die hebben vaak enorm uiteenlopende antwoorden. Dat is een mascotte van ons beleggingsfonds. Een soort machine die geld uitspuugt. Zelf zeggen we wel eens: tien keer de huur in de wereld van het vastgoed is niet duur. En in dat geval zou je dus 10.000 euro betalen voor zo’n klok. En als die klok elk jaar 1000 euro oplevert dan heb je een rendement van 10% per jaar. Wat op zich helemaal niet slecht is. En zo zien we onze belegging in het beleggingsfonds ValueMachineFund ook een beetje. Als machines die voor ons geld aan het uitspugen zijn. Dus ik zeg ook wel eens op presentaties: Ik word iedere ochtend heel vrolijk wakker. Want ik weet: die beleggingen in het fonds, die hebben weer geld voor mij uitgespuugd. Terwijl ik aan het slapen was. Of terwijl ik wat dan ook aan het doen was. En dat geldt niet alleen op het moment dat de beurs geopend is, maar ook uiteraard in het weekend. Dan wordt er ook Coca-Cola verkocht, dan profiteer ik ook daarvan. En op lange termijn zie je in de beurskoersen terug wat de bedrijven doen. Dus als belegger krijg je het rendement. Dat de bedrijven onderliggend verdienen. Plus of min de verandering in de waardering.
[Jeroen Broekema]Helder. Nog even voordat we naar ValueMachinesFund toe gaan. Wat jullie precies doen.
Nog even John wil ik aan jou vragen. Wanneer las je nou dat boek van Graham precies? Hoe oud was je toen? Is dat kort geleden? Lang geleden?
[John Brenninkmeijer]Nee dat was in 2012. Dus ik heb bedrijfskunde gestudeerd in 91 tot 96. En toen hebben we geleerd over efficient market hypothesis. En over beta-volatiliteit. En dat soort zaken. Maar nooit het idee dat je ook als belegger, zeker in beursgenoteerde bedrijven, een soort dubbele boekhouding moet doen. Waarbij je zegt wat is de intrinsieke waarde die ik als zakenman ervoor zou willen betalen. Dus wij zijn alle drie bedrijfskundigen. Dus dan kunnen we zeggen wat is een bedrijf ongeveer waard als het bij wijze van spreken overgenomen zou worden door private equity. En dan in de publieke markten heb je wat de gek ervoor geeft, en de waarde die je zou berekenen als je een rustig zolderkamer zit. In Losser bij Enschede. En gewoon kijk naar de jaarverslag van nu en de jaarverslag van vijf jaar geleden. En dan die berekening maakt. En het idee is dus dat dubbele mental model. Dus een van onze helden, Charlie Munger, dat was de partner, zakenpartner van Warren Buffett. Die zei je moet eigenlijk een matrix hebben van mental models. Want er is niet één werkelijkheid. Je hebt allerlei verschillende werkelijkheden, die verschillende mensen beleven. En een van de dingen wat Hendrik erover had, dat er vaak crisissen zijn, en dan heb je dat mensen bij elkaar enorme gek gedrag kunnen vertonen. En dat noemen ze dan de madness of crowds. En je hebt ook de wisdom of crowds. Dus af en toe is wat je op de markt ziet een weerkaatsing van de onderliggende waarden. Wat Graham noemde a weighing machine. En af en toe is het een voting machine. Van wat willen de mensen. En die model sprak me aan. Omdat ik zelf ook af en toe de wereld anders kan zien dan de anderen.
[Jeroen Broekema]Mooi. En voor jullie was dus met name Warren Buffett invloedrijk. Wanneer kwamen jullie met hem in aanraking met zijn manier van werken?
[Björn Kijl]Mijn allereerste aandeel dat was ooit AlpInvest. Dat was mijn eerste aandeel. In die periode, alle koers ging heel hard omhoog. Maar AlpInvest bleef liggen. Dus ik ging toen naar mijn bedrijfseconomie docent. En ik vroeg hoe kan dit? Snap je hoe dit zit? Hij zei van ja, ik weet niet hoe dat komt. En toen een jaar later ging de koers met 80% omhoog. En dat kwam via een overname. En later bleek dus dat soms de beurs niet de echte waarden laat zien. Van wat het bedrijf echt waard is. Dus het verschil tussen intrinsieke waarden en de beurskoers. En zo kwam ik ook via Hendrik bij Warren Buffett terecht, die dat verschil kon uitleggen. Dat de beurs dus niet altijd de echte waarden laat zien. Maar op de universiteit leer je dat niet.
Ik heb ook een collega ook bij finance. Die zegt nog steeds dat Warren Buffett een geluksvogel is. Omdat ze echt helemaal gelooft in de recente markttheorie. En dat is op zich wel grappig om te zien. Ik heb zelf daarom ook later wat vakken gevolgd bij Columbia Business School in New York. Waar ook Buffett ooit gestudeerd heeft. En daar wordt wel op deze manier gedacht.
[Jeroen Broekema]Want zijn er nou veel mensen zoals jij beschrijft net, die uiteindelijk niet geloven hierin? Die zeggen ja het is bijna een geloof geworden. Mensen gaan op bedevaart niet naar Mekka maar naar Omaha. Is die groep groot schat je in?
[Björn Kijl]Nou ik denk het is een beetje zwart wit gezien. Ik denk dat het verschil wat minder groot wordt. Het is niet zo zwart wit natuurlijk. Dus ook als je bijvoorbeeld kijkt vanuit, ik geef zelf het vak entrepreneurial finance. Dat is meer een beetje mijn private equity denken, visie, denken. En daar zie je ook echt wel deze manier van denken terug. Dus het komt ook langzaam samen. Ik heb vorig jaar ook een vak gevolgd. Value investing in technologie bij Columbia. En dan zie je ook echt die werelden een beetje samenkomen. Dus ik denk dat dat extreme blik van puur efficiënte markttheorie. Dat wordt wel minder.
[Jeroen Broekema]Maar dan toch nog even een semi theoretische vraag. Wat is nou de hoofdkritiek? Op de wijze waarop Buffett en die groep eromheen het hele value beleggen? Wat is nou de hoofdkritiek die het vaakst hoort?
[Björn Kijl]Eigenlijk dat de beurs gewoon perfect de waarde geeft. Van wat de onderneming echt waard is. En heel vaak is het ook zo. En heel veel fondsen doen het ook niet beter dan de index. Dus ze hebben best een punt. Maar het is niet altijd het geval.
[Jeroen Broekema]Nee, nee. Hendrik, bij jou ook Buffett de belangrijkste inspiratiebron of iemand anders?
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja, dat is wel Buffett waarmee het begonnen is. De aandeelhoudersbrieven die ik van Buffett ben gaan lezen. Die zijn allemaal te vinden op BerkshireHathaway.com. Dat is hele leerzame informatie. Dat is voor mij wel de basis geweest. En daarnaast kom je van het ene, val je in het andere. Je komt andere bekende beleggers tegen. En je gaat je eens verdiepen. Wat is dan de strategie van beleggers als Joel Cramworth, Bruce Greenwald. Noem al die namen maar op. Hoe hebben die dat voor elkaar gekregen?
[Jeroen Broekema]Wie van jullie wil nog even jullie eigen business, jullie eigen fonds, ValueMachinesFund. Waarom ik jullie heb uitgenodigd. Even echt toelichten, even wat getallen. Hoeveel mensen doen eraan mee? Wat is jullie ambitie? Hoe runnen jullie dit? Runnen jullie met z’n drieën of met een team? Hoe ziet het toezicht eruit? Ik gooi even zoveel vragen erin dat je het niet kan onthouden. Maar vertel me eens wat meer.
[John Brenninkmeijer]Het fonds is opgezet voor mensen die deze denkwijze hebben. En een van de eerste dingen die we deden voordat we begonnen was een e-mail sturen naar de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. En zeggen van, Buffett zegt, en wij denken, dat je een schatting kan maken van de bedrijfeconomische waarde van een bedrijf. Dus ook van de portefeuille. En je kan ook heel precies de markt-to-market rapporteren. En heeft u bezwaar, zeg maar, Autoriteit Financiële Markten. Als wij allebei laten zien aan toekomstige participanten.
En die hebben gezegd, dat is prima. Als je je houdt aan de normale berichtgeving. Dan kan je daarnaast ook laten zien wat je zelf denkt, en het verschil tussen de twee. Dat noemt Buffett de margin of safety. En ik kom zelf uit de detailhandel, dus dan noemen we dat de kortingspercentage. En dan zegt Buffett, of het nou aardbeien zijn die je koopt in de supermarkt. Of aandelen op de beurs. Het is altijd mooi om goede kwaliteit in de aanbieding te kopen. En we zijn alle drie niet zozeer uit de financiële wereld. Dus we hebben eerst elkaar goed leren kennen voordat we in zee gingen. We zijn in 2018 begonnen met een soort soft launch. Onder een vrij normale setup. Dat heette fonds voor gemene rekening. We hadden ook een externe eerste founding investor. Want wat je soms ziet is dat een fonds wordt opgezet, dat niemand erin stapt. En dat je dan kosten hebt van 20.000 tot 50.000 euro per jaar. En dan na een tijd gaat het fonds weer dicht. Dus voor ons was het belangrijk om eerst ook iemand te hebben die extern echt geld erin wilde stoppen.
[Jeroen Broekema]Ondernemer?
[John Brenninkmeijer]Ja klopt. Ook een ondernemer die ook raakvlak heeft met de agrarische sector. En ik denk dat ongeveer 80% van onze participanten ondernemers zijn.
[Jeroen Broekema]Hoeveel participanten zijn er, is dat openbaar of niet?
[John Brenninkmeijer]210 op dit moment. En dat zijn dus bedrijven, particulieren, stichtingen, commanditaire vennootschap.
[Jeroen Broekema]Minimaal 100k?
[John Brenninkmeijer]Ja.
[Jeroen Broekema]Dat is het minimum. Maar het gemiddelde zal veel hoger liggen?
[John Brenninkmeijer]Het gemiddelde ligt rond de 300.000. En de assets under management zijn gegroeid van 100.000 van Hendrik in de eerste maand, 31 mei 2018. Tegen een markt-to-market van 100.
En ik ben een maand later ingestapt met 3% meer korting met tegen 97. En we hebben eigenlijk bekendgemaakt dat het fonds bestaat nadat we ongeveer een half jaar onderweg waren. Begin 2019.
[Jeroen Broekema]Hoeveel hebben jullie nu, assets under management?
[John Brenninkmeijer]Het is gegaan van 5 miljoen, naar 15 miljoen, naar 30 miljoen, naar 40, naar 60 en nu 72 miljoen. En we hebben nu twee heel aardige dames van het bedrijf Finway. Die ons helpen om een vergunning aan te vragen die we nodig hebben bij 100 miljoen.
[Jeroen Broekema]Mooi, even wat promotie voor het bedrijf. Dat kan nooit kwaad voor jullie denk ik hier ook aanwezig vandaag. 72 miljoen, dat bedoel ik niet flauw hoor, maar is het nou veel voor dat je 6 jaar bezig bent of is het weinig?
[John Brenninkmeijer]Het is ongeveer volgens planning. We hadden ook in de businessplan gezegd dat als we niet genoeg hebben om de kosten te dekken binnen 5 jaar gaan we stoppen. En ik had ook misschien gedacht in deze tijd dat we een paar honderd miljoen zouden hebben. Maar wat met name belangrijk voor ons is, of voor mij, is de trackrecord zelf. Dus hoeveel heeft het fonds verdiend. En we hebben gezegd tegen participanten aan het begin, denk aan 8%. Buffett die zegt 12% is normaal. We hebben misschien ook een beetje geluk gehad, maar we zitten nu op ongeveer 14% per jaar.
[Jeroen Broekema]Maar jullie kennende, als jullie echt Buffett, Graham aanhangers zijn, mag je dit helemaal niet meten over 5 jaar? Moet je dit meten over 30 jaar ofzo?
[John Brenninkmeijer]We hebben gezegd 7 jaar. We hebben het ouderwets uit de bijbel gehaald, 7 goede jaren.
[Jeroen Broekema]Dan weet je wanneer je niet moet instappen.
[John Brenninkmeijer]We zitten nu op 6 jaar, dus we hebben ook niet op de website heel groot staan van dit of dat. En we hebben ook tegen elkaar gezegd, we gaan pas na 7 jaar echt praten over de markt-to-market.
[Jeroen Broekema]Is de ambitie om dit dus nog wel echt een stuk groter te maken, om bijvoorbeeld ook richting dat miljard te werken? Of is het idee van nee, we kijken gewoon wat er bij ons binnenkomt. Want jullie zitten ook hier, dus veel mensen horen dit ook weer. Dus dat betekent dat je toch ook wel van plan bent om het te laten groeien lijkt mij.
[John Brenninkmeijer]Ja, maar de doelstelling blijft zeg maar onze eigen geld beleggen. Want het is echt opgezet dat wij skin in the game hebben en onze eigen vermogens laten groeien. En dan kijken we van hoe hebben we het gedaan ten opzichte van andere fondsen die we zagen als soort benchmark toen we startten. Wat is het rendement over die 7 jaar periodes? En ook hoe doen de investeerders het die met ons meebeleggen? Want er zijn heel veel fondsen die het heel goed doen over perioden van 15 jaar. En dat is zeg maar de investment return. Door wat ze noemen performance chasing, dat mensen instappen nadat de prijs gestegen is, en uitstappen nadat het gedaald is, is de investor return, zeg maar de money weighted return, vaak 5 à 10 procent lager. En een kennis van ons, Steven de Klerck, die doceert in Antwerpen en die een fonds heeft Pure Value Fund, die heeft gezegd tegen ons, zijn doelstelling is dat de money weighted return, zeg maar de resultaat van de investeerders zelf, hetzelfde is of beter is dan het fonds. En dat is voor ons een heel belangrijke doelstelling. En we willen de mensen coachen om ook niet in paniek te raken tijdens een van de vele crisis die voorbij komen. Bijvoorbeeld corona. En ja, hoe is dat gegaan Hendrik?
[Hendrik Oude Nijhuis]Nou dat ging goed, want er is in ieder geval geen enkele participant geweest die is uitgestapt toen aandelen flink omlaag gingen. Eigenlijk wanneer aandelen flink zijn gedaald is dat een heel slecht moment om in paniek te komen.
[Jeroen Broekema]Want kun je er altijd uit?
[Hendrik Oude Nijhuis]Je kunt iedere maand in of uitstappen.
[Jeroen Broekema]Volledig, met een volledig bedrag?
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja dat kan. Of gedeeltelijk. Ja gedeeltelijk kan uiteraard ook. En de aandelen waarin we belegd zijn, dat zijn allemaal grote bedrijven. Dus dat we met wat geld erin of eruit stappen, dat stelt niet zo heel veel voor. Een van de aandelen die, een van de grotere positie in het fonds is Alphabet, het bedrijf van Google. Ik heb een keer uitgerekend van nou dat was een van de grotere positie in het fonds. En ik dacht dat we op een gegeven moment daar een paar miljoen euro in hadden belegd. Van nou zijn we nu al een van de grootste aandeelhouders. Het bleek niet zo te zijn. We bleken één miljoenste van het bedrijf te bezitten.
[Jeroen Broekema]Jij dacht gewoon vijf procent te hebben, meldingsplichtig.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja, dat was dan niet het geval.
[Jeroen Broekema]Hoeveel partijen beleggen jullie in? Hoeveel bedrijven?
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja dat gaat om ongeveer 15 tot 20 verschillende bedrijven. Maar als je nu kijkt, we zijn onder andere belegd in Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett zelf.
[Jeroen Broekema]Goh, wat verbazingwekkend.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja, maar die hebben zelf alweer heel veel bedrijven, misschien hebben ze wel honderden bedrijven die niet meer zouden staan in de AIX. Dus eigenlijk zijn we veel meer gespreid dan je wellicht zou denken.
[Jeroen Broekema]En 15 tot 20, en hoe lang zitten jullie daar dan in? Zitten jullie in al die partijen vanaf het begin dat jullie gestart zijn?
[Hendrik Oude Nijhuis]Voor een aantal partijen geldt dat wel. Zoals Elevance Health, dat is een grote zorgverzekeraar in de Verenigde Staten. Dat is een bedrijf dat onderliggend al zijn waarde aan het creëren is. En die koers is nooit extreem hoog geweest. Dus die aandelen hebben we gekocht. En die kopen we af en toe bij, omdat nieuwe participanten in het fonds erbij instappen. Dus dat gebeurt eigenlijk niet veel meer, maar we liften dan meer op die waardeontwikkeling. Maar we hebben bijvoorbeeld ook belegd in Starbucks, van de koffie, in Ferrari, het automerk. Ja, die aandelen die kochten we, die zijn op een gegeven moment zo hard gestegen, dat we die om die reden hebben verkocht. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor BlackRock, de grote vermogensbeheerder. Die aandelen hebben we gekocht op, laten we zeggen, 400 dollar. En verkochten ze op 900 dollar, omdat we die koers behoorlijk in de buurt vonden zitten bij de intrinsieke waarde, maar toen hadden we geluk. Want aandelen BlackRock, die daalden vervolgens weer heel sterk, richting de 500 dollar. Dus die positie hebben we weer volledig opgebouwd. En inmiddels zitten we rond de 700, 800 dollar. Dus ja, zolang een bedrijf waarde blijft creëren, staat het bedrijf bij ons wel op de radar. Wordt het te duur, verkopen we. Maar daalt die koers vervolgens weer en is er sprake van een flinke discount, dan zijn we graag bereid om die aandeel opnieuw te kopen.
[Jeroen Broekema]Heel veel zijpaadjes wil ik ingaan. Want jullie triggeren allemaal heel veel dingen die ik ook nog wil vragen. Maar eerst even over twee vieze woorden. Wil ik vragen of dat voor jullie vieze woorden zijn. In de eerste plaats, is spreiding een vies woord?
[Hendrik Oude Nijhuis]Nou, we houden wat spreiding aan. Ik ben een keer in gesprek geweest met een fondsmanager. Die heeft de hele avond verteld over een bepaald biotechbedrijf, dat was een fantastische belegging, die koers zou minimaal, daar was hij absoluut van overtuigd, 50% omhoog moeten.
[John Brenninkmeijer]Hoeveel bladzijders was zijn rapport?
[Hendrik Oude Nijhuis]Dat was zeker een centimeter dik. Dus dat zou 100 tot 150 pagina’s geweest zijn. Ik vroeg hem bij de borrel, die dan vaak na afloop is. Hoeveel procent van jullie fonds is dan nu belegd in dit biotechbedrijf, waarvan ik de naam zo niet meer kan herinneren. Maar dat bleek dan te gaan om 0,2 of 0,3%. Dan heb je de hele avond voorgepraat. Ik weet niet hoeveel research gedaan. Maar ook al komt het hele verhaal uit, dan is je fonds een paar tiende van de procent omhoog. Dat is de moeite niet.
[Jeroen Broekema]Maar spreiding even. Dus als ik gewoon een spreiding denk, ik ben helemaal geen expert in dit gebied, maar ik wil bijvoorbeeld niet alleen maar, jullie noemden net twee of drie fondsen die allemaal in Amerika zitten. Is dat relevant voor jullie? Of is dat een vies woord en zeggen jullie nee, als wij 100% in Amerika zitten, dat is prima. Maakt ons niet uit. Of willen jullie toch een bepaalde geografische spreiding ook?
[Hendrik Oude Nijhuis]Die geografische spreiding, die hebben we. We waren belegd in Ferrari. Een aandeel Ferrari kun je kopen in Milaan en in New York. Dan zou je zeggen, ik koop ze wel in Milaan, want dan heb ik het dollar risico niet. Dat dollar risico heb je sowieso niet. Want als de koers in New York halveert, dan zal in Europa hetzelfde gebeuren. En halveert de dollar ten opzichte van de euro, dan zal de koers van Ferrari in New York verdubbelen, ervan uitgaan dat in Milaan op 0 blijft staan. Dus dat dollar risico, dat zit meer in waar die bedrijven hun omzet en hun winst behalen, in plaats van waar ze…
[Jeroen Broekema]Maar kijken jullie daar nou naar? Want daar gaat mijn vraag over. Nemen jullie dat nou mee in jullie afweging of niet? Of wil je ook zeggen, ik wil niet alleen maar omzet in matured markets hebben. Ik wil ook gewoon in een aantal brics of andere opkomende economieën zitten.
[Björn Kijl]Je wil niet alleen maar in één industrie zitten. Dus dat is ook een punt. Daar kijken we natuurlijk wel naar. Maar in principe is er eigenlijk minimaal 12 aandelen, dan heb je eigenlijk al een goede spreiding. In theorie, dat is eigenlijk het minimum. Daar zitten wel iets boven.
[Jeroen Broekema]Een ander vies woord bespreken, potentieel, cash. Is dat een vies woord voor jullie? We houden geen cash aan. Of kan het zo net als Warren Buffett, hij heeft nu ook een paar honderd miljard op zijn rekening staan, geloof ik.
[Björn Kijl]Op zich hebben wij al het geld volbelegd. We hebben vaak maar een paar honderd of een paar duizend euro cash over, dus eigenlijk niks. Maar Buffett heeft ook wat we noemen schaalnadelen. Hij heeft zoveel kapitaal, dat hij ook in een hele leuke belegging waar wij wel in kunnen zitten, kan hij niet meer beleggen.
[Jeroen Broekema]Hij heeft wel die 5% in Alphabet als het moet.
[Björn Kijl]Ja, precies.
[Jeroen Broekema]Maar cash inhouden is in principe een vies woord. Dat is niet de bedoeling. Of kunnen er tijden komen waarvan je zegt, nou ja, het cash rendeert gewoon zo goed op dit moment. En we zien gewoon te weinig opportunities. We gaan gewoon wel 30% van het fonds in cash inhouden de komende twee jaar.
[Hendrik Oude Nijhuis]Nou, die kans is zeer onwaarschijnlijk. Want cash rendeert eigenlijk nooit goed. En we zeggen weleens dat er beleggers zijn die van zichzelf weten dat ze niet weten wat aandeelmarkten op de korte termijn gaan doen. En beleggers die dat van zichzelf nog niet weten. Voor iedereen geldt: op de korte termijn zijn aandelen niet in te schatten wat er gebeurt. En op de lange termijn tenderen beurzen alsmaar verder opwaarts. Dus als je die twee zaken weet, dan zeg je eigenlijk, je moet eigenlijk continu in aandelen belegd zijn en je niet gek laten maken door de fluctuaties op de korte termijn.
[Jeroen Broekema]Laatste vieze woord John, ETF’s. Aan alle kanten wordt je dat aangeprezen, lage kosten. Je hoeft niet over na te denken, klaar. Maar jullie zeggen eigenlijk net, dat verslaan wij gewoon.
[John Brenninkmeijer]Nou, dat tot nu toe wel, maar dat is niet vanzelfsprekend. Maar het hangt ook een beetje samen met spreiding en keuzes en eenvoud. Dus wat wij bijvoorbeeld hebben gezegd, is we willen niet in alle sectoren zijn. En dat er bepaalde sectoren zijn die vrij kapitaal intensief zijn en op de lange termijn minder renderen. Dus wij hebben de vrijheid omdat we onszelf, onze eigen geld aan het beleggen zijn. Dat we niet zeggen, alleen small caps Europe of large caps United States of dit of dat. Maar we zijn onze eigen geld aan het investeren en we laten heel veel dingen weg. Hendrik heeft twee sheets van we doen niet dit, we doen niet dat, we doen niet zus, we doen niet zo. We houden geen cash aan in principe. En dat maakt de dingen simpeler en dan hebben we tijd om na te denken. Qua spreiding zijn we iets meer bescheiden dan zeg maar Warren Buffett die op een gegeven moment erachter kwam dat American Express heel laag geprijsd was op de beurs. Terwijl de meeste mensen in Texas of in Oklahoma of in Omaha waar hij woonde, heel veel vertrouwen hadden in American Express. En toen heeft hij 40% van het vermogen van Berkshire Hathaway in American Express belegd. En wij hebben gezegd in de eerste instantie maximaal 15% in één aandeel. En toen zei onze juridische adviseur, nee niet 15% in één aandeel, 15% in één bedrijf. Want anders zou je 15% Berkshire Hathaway A hebben en 15% Berkshire Hathaway B en dan heb je 30% in een bedrijf.
[Jeroen Broekema]Mooi. Ik was ook nieuwsgierig naar, als ik nou met jullie wil meedoen. Want ik vind het een inspirerend verhaal, maar ik denk nou een ton laten we even rustig aandoen. Ik wil gewoon 10.000 euro. Dat kan nu niet, maar is dat iets wat jullie op termijn wel willen?
[John Brenninkmeijer]Op termijn willen we dat niet, maar het kan wel bij Hendrik en Björn. Omdat zij de beter beleggen dienst hebben. En één van de diensten heet Value Portfolio. En Value Portfolio is een abonnementsdienst. Waarbij het rendabel is vanaf ongeveer 20.000 euro om dan zelf te beleggen. Er zijn een aantal mensen die dat niet willen doen. Sommige mensen mogen dat niet doen vanuit hun werk. En er zijn twee voordelen van het fonds. Eén is dat wij een zogenaamde Portfolio Optimization doen. Wat eigenlijk een goede bruto rendement oplevert. En dus daarna kosten ook een prima net value rendement doet.
[Jeroen Broekema]Maar heb je het over Value Machines? Dus dan is nog steeds een ton nodig hè?
[John Brenninkmeijer]Ja.
[Jeroen Broekema]Maar de initiële vraag is, kan ik straks op een zeker moment meedoen met een lager bedrag?
[John Brenninkmeijer]Nee, we hebben gezegd we blijven bij een 100.000 euro. Enerzijds omdat de vergunning daarvoor iets makkelijker is. En anderzijds vanwege een motto die ik eigenlijk in mijn hoofd heb van ValueMachinesFund. En dat is de klant is bij ValueMachinesFund niet de koning.
[Jeroen Broekema]Nou dat mag je nog wel even verder toelichten. Want ik ben benieuwd, jullie klanten weten dat. Dus dat weten ze, maar wat is de gedachte erachter?
[John Brenninkmeijer]Nou de klant is vriend en/of familie. En als het vrienden en/of familie zijn, dan moeten we zeg maar als we minder dan 1000 participanten hebben die met ons meebeleggen, dan hebben ze mijn 06 nummer en ze kunnen mij bellen overdag, zaterdag en ook op zaterdag.
En dan zeggen ik, ik snap dit niet of ik snap dat niet. Of kan je mij met zus of zo helpen? En dan krijgen ze een mens aan de lijn.
[Jeroen Broekema]Dus eigenlijk de skin in the game zit misschien nog wel meer in dat feit dat jullie echt zelf als naam skin in the game hebben, dan het financiële skin in the game of niet? Want als het jullie niet goed gaat, dan word je dus echt zelf gebeld van GVD John, wat gebeurt hier? Of Björn of Hendrik.
[Hendrik Oude Nijhuis]Ja dat klopt inderdaad. En ons doel is uiteraard de participanten te helpen een goed rendement te behalen op de lange termijn. En een voorbeeld daarvan is een aandeel Facebook, Meta Platforms. Dat daalde enorm in koers. Daar ging ongeveer 80% in koers vanaf. Dus we zagen van nou dit is een mooie geldmachine. Het is een fantastisch bedrijf. We krijgen voor een steeds lagere prijs aandelen Facebook. Dus we kochten flink wat aandelen bij. We kregen regelmatig mailtjes. Vooral mailtjes, ook een paar telefoontjes. En beleggers spraken ons aan van nou die koers die daalt, het lijkt mij een goed idee om die aandelen te gaan verkopen. Op die manier is de klant niet koning. Dus we doen niet wat de klant zegt. Want uiteindelijk is onze visie eigenlijk uitgekomen. Facebook op honderd euro of honderd dollar verkopen zou een hele slechte zaak zijn geweest, en hadden we dat wel gedaan, hadden we de klant koning laten zijn. Ja dan had hij zichzelf in de voet geschoten.
[Jeroen Broekema]Als ik jullie zou gaan, mijn geld aan jullie zou toevertrouwen. Want dat is wat je doet als je bij jullie instapt. Je wordt geen koning, maar je vertrouwt wel je geld toe. Uiteindelijk zou ik willen weten hoe werkt die decision making bij jullie intern? Want ja, je hebt maar een beperkt aantal aandelen. Dat moet op een bepaald moment misschien herschikt worden. Je stapt ergens uit, ergens anders in. Hoe werkt dat dan praktisch? Gaan jullie dan met elkaar aan tafel zitten? Zijn jullie drie de decision making engine? Of heeft één van jullie meer stem? Of wordt er een heel panel bij gehaald? Hoe gaat dat?
[Hendrik Oude Nijhuis]Eigenlijk is bij het hele value machine gezond verstand, gezond boerenverstand. Dat is de basis van het hele proces. En die bedrijven waarin we beleggen, dat zijn in zekere zin allemaal hetzelfde soort bedrijven. Bedrijven die weinig kapitaal intensief zijn. Goede vooruitzichten hebben. Een eerlijk en aandeelhoudersvriendelijk management hebben. Dat soort bedrijven waarin we denken dat die waarderingen niet al te hoog zijn. Daar willen we in beleggen.
[Jeroen Broekema]Dat snap ik, maar maak het nog eens wat concreter. Want Björn die zegt nou, ik heb een bedrijf gespot daar en daar. En dan gaan we dat doen. Of leg je dat dan voor aan hen? Maak je dan een presentatie? Wordt er gestemd? Hoe werkt dat?
[Björn Kijl]Nou de basis is ook een beetje beterinbeleggen.nl. Voor value selection is ook één van die betaaldiensten. Krijgen we elke maand een drie value aandelen. En Hendrik en ik maken die analyses, sturen ook rond. En dat is een soort eerste selectie van mogelijke aandelen. En een subset daarvan die stoppen we in een value portfolio. Maar misschien ook in het fonds. En dan kijken we elke maand, maken we daar een soort beoordeling van.
[Jeroen Broekema]En zijn jullie het dan met elkaar eens? Altijd? Of zegt soms op een bepaald moment, John, leuk idee Björn, maar dat ben ik echt op tegen. Of Hendrik zegt nou, goed idee. Dan hebben we twee mensen wel, één niet.
[Hendrik Oude Nijhuis]Tot nu toe zijn we altijd in goede overleg met elkaar uitgekomen.
[Jeroen Broekema]Maar er wordt weleens gestemd intern?
[John Brenninkmeijer]Hendrik en Björn zijn samen de chief investment officers. En ik heb daar geen stem in. En ik heb dat wel eens tegen Hendrik gezegd. Ook vanuit de corporate governance mag ik dus geen stem inbrengen in het beleggingsbeleid. En dan Hendrik zei, maar er is geen verbod op nadenken.
[Jeroen Broekema]Jullie hebben gewoon formeel vastgelegd dat jij daar niet in, jij beslist niet.
[John Brenninkmeijer]Nou, in het besluit denk ik wel mee. En ik kijk wel mee van nou, wat wordt er besloten? Maar in het systeem bij wijze van spreken, wij gebruiken interactive brokers. En we zijn niet high frequency traders, maar we zijn low frequency traders. Tot voor kort handelden we maar één keer per maand. En nu twee keer per maand. Dat is met name portfolio optimization. Dus wat ze noemen scaling up, scaling down. Maar Hendrik en Björn zijn de enige twee die daadwerkelijk aan de knoppen kunnen zitten. En de verkoop- en de kooporders kunnen ingeven.
[Jeroen Broekema]Hebben jullie dan ook een soort van plan? Het klinkt heel onaardig hoor. Maar ik ben toch even mezelf aan het verplaatsen in die klanten. Is er een soort plan van mocht één van jullie toch zeggen, nou weet je, ik stop je mee. Of er gebeurt iets met jullie, afkloppen. Ik durf nu niet te kloppen met een podcast, zoveel lawaai. Maar deo volente dat alles goed gaat. Maar stel er gebeurt iets met jullie of je zegt, ik ga iets anders doen. Hoe dat dan verder gaat?
[John Brenninkmeijer]Ja, nou we hebben eigenlijk voordat ik begon, was ik aan het zeilen en ik kwam in Den Haag. En ik was bij iemand die kiteboarder was. En ik keek in zijn boekenkast tijdens het eten en ik zag security analysis, een boek van Chris Dodd en Benjamin Graham. En ik zei, wat grappig dat je dat boek hebt in je kast. En hij zei ja, naast kitesurfen doe ik ook aan beleggen. En hij heeft toen mij zijn track record laten zien vanaf 2008. En dat was heel aardig. Dus wij hebben met zijn drieën overlegd. En ik heb tegen hen gezegd, Ronald mogen we jou bellen als Hendrik voor een bus komt. En hij zei ja, dat is goed. Maar bel eerst 112.
[Jeroen Broekema]Maar jullie hebben dus een plan. Er stapt dan gewoon iemand anders in. Is dat het antwoord? Ik vind het een prachtig verhaal. Je bent een geweldige podcaster omdat je verhalen blijven hangen. Maar het antwoord op mijn vraag is dus, jullie hebben iemand klaarstaan.
[John Brenninkmeijer]Ja.
[Jeroen Broekema]Ik ben nieuwsgierig. Ik heb een tijd in Amerika gewoond. In Amerika is beleggen zou ik durven vertellen veel meer gemeengoed dan Nederland. Jij komt uit Canada, misschien is het daar ook zo, I don’t know. Maar in ieder geval feitelijk beleggen veel meer mensen in Amerika dan in Nederland. Dat is denk ik gewoon aantoonbaar. Hoe komt dat?
[Hendrik Oude Nijhuis]Daar moeten mensen voor hun pensioen zelf zorgen. In Nederland is het meer een, in ieder geval vanuit het verleden, een verzorgingsstaat. Mensen hoeven er niet zelf te beleggen. Maar dat is wel steeds meer in opkomst omdat iedereen, alle ZZP’s en noem het maar op, steeds meer voor hun eigen pensioen moeten zorgen.
[Jeroen Broekema]Maar is dat cultuur? Want dat klinkt alsof het komt doordat we meer het systeem zo hebben ingericht. Of zit er ook hier een cultuur in van, nou ik vind een rendement van 2% op mijn spaargeld wel prima.
[Hendrik Oude Nijhuis]Dat zal ongetwijfeld ook een stukje cultuur erin zitten.
[Björn Kijl]Maar bij jongeren zie je ook wel veel interesse voor beleggen. Vaak moet het ook. Dus ik denk dat het wel een beetje verandert ook. Je hebt bijvoorbeeld veel studenten die zeggen, ik heb geen geld dus waarom zou ik gaan beleggen. Maar ja, ze zijn ook wel heel jong en dat is eigenlijk net zoveel waard als geld. Dus ze kunnen prima beginnen met beleggen natuurlijk. Dus dat zie je wel opkomen.
[John Brenninkmeijer]En ik denk, bij wijze van spreken, als wij in Duitsland zijn en met mensen daar spreken, dat de Duitsers nog een veel, bij wijze van spreken, slechtere instelling hebben voor beleggen. En met name in obligaties zitten en dat soort dingen. Dus Nederland die zit misschien halverwege tussen Duitsland en de VS daarin.
[Jeroen Broekema]Ja, misschien toch de Duitse markt ook maar eens aanboren. Het zijn nu alleen maar Nederlandse deelnemers toch?
[John Brenninkmeijer]Ja, we hebben ook geen, wat ze noemen, Duitse paspoort. Dus we mogen geen reclame maken in Duitsland, ook niet in België. En ook onze documentatie is allemaal in het Nederlands. We hebben geen Engelstalig documentatie.
[Jeroen Broekema]Wat ik jullie ook wilde voorleggen is het volgende. Kijk, als je naar de afgelopen periode kijkt, de periode dat Warren Buffett aan het beleggen is. Dat is overigens best lang, want hij is heel oud. Dan heb je wel heel veel crises, zoals jij eerder ook al zei Hendrik. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen die zeggen van de crises die nu op ons afkomen. Neem bijvoorbeeld climate change. Die zijn zoveel grootser en echt mondiaal, diep mondiaal. En niet meer een werelddeel, maar echt mondiaal problemen. Dat dat soort crisissen bijna niet meer zijn in te schatten. En waar je ook niet met spreiding iets kan. Maar dat kan zo’n impact hebben dat er veel grotere dingen in elkaar storten. En je kan natuurlijk meer van dat soort crisis bedenken. Die groter zijn dan de crisissen van het verleden. Speelt dat nog een rol in jullie achterhoofd?
[Hendrik Oude Nijhuis]Wat beleggen betreft eigenlijk niet. Tenminste, je hebt in het verleden ook genoeg crisis gehad. Denk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De kredietcrisissen dat waren ook grote crisissen. Waarbij de toekomst onzeker was. Of corona, om een ander voorbeeld te noemen. Het gespreid beleggen in kwaliteitsbedrijven. Volgens mij blijft dat op termijn prima renderen.
[Jeroen Broekema]Ik bedoel het ook meer als het echt heel groot en mondiaal is. En je hebt mensen alleen maar Nederlands zeggen. Dan zou het kunnen zijn, zeker met jullie beleid. Je kan er ieder moment uit. Maar dan zeg je gewoon, nou dan gebeurt dat. Dan droogt het op, maar dat is dan het fonds. Het gaat niet failliet, maar iedereen trekt gewoon zijn geld terug. Als er echt een mondiale grote crisis is.
[John Brenninkmeijer]Wat wij laten zien ook, aan participanten is. En dat zijn onze medebeleggers. Is in de korte historie die we hadden hebben we twee keer een crisis gehad. Dus één keer met corona, toen is de markt-to-market ongeveer 30% gezakt. Maar dan draaien wij het op z’n kop. En wij laten dan de kortingsgrafiek zien. En die schiet dan omhoog. En dan zeggen we, nu zijn de aandelen in de uitverkoop. Dus dat is een mooi moment voor ons. De een mans dood is anders een brood. En Sir John Templeton die zei altijd. The four most expensive words in investing are this time is different.
[Björn Kijl]En je hebt nog Charlie Munger. Die zegt van invert always invert. Dus als iedereen helemaal bang wordt en gaat verkopen, dan gaan we juist kopen.
[John Brenninkmeijer]Anderzijds denk ik zelf. En ik volg het sinds 2010, en het verloopt ongeveer volgens planning, dat de kunstmatige intelligentie enerzijds heel spannend is. En Warren Buffett heeft zelf ook aangegeven dat de verbondenheid van iedereen op aarde dat we allemaal tegelijkertijd op social media zitten. Wij hebben zelf geen Bloomberg terminal. Maar de mensen die dan op een Bloomberg terminal zitten. Dat de paniek en de bevriezing en paralysis, dat dat wereldwijd in één keer toe kan slaan. Meer dan misschien het verleden. Dat gaf Buffett aan in zijn laatste brief aan de aandeelhouders. En dat enerzijds geeft ons ook weer mogelijkheden, om te laten zien van nu is het het moment om in te stappen.
[Jeroen Broekema]Ja en de madness of the crowd zoals jij het eerder noemde. Die kan natuurlijk nog mondialer toeslaan. We zijn natuurlijk nooit zo interconnected geweest. De andere die ik jullie wilde voorleggen is de hoeveelheid geld in omloop. Is het niet moeilijker om value beleggingen te vinden, omdat er zoveel geld in die beursgenoteerde bedrijven. Er is zoveel meer geld in de wereld dan vroeger. En er wordt ook zoveel meer extra geld gecreëerd. Maar misschien zeg ik iets heel doms. Maar gevoelsmatig zeg ik omdat er zoveel geld in de wereld is, worden prijzen toch vaak wel kunstmatig naar boven gedreven. Waardoor het dus lastig is om die value beleggingen eruit te pikken.
[Björn Kijl]We kijken altijd naar aandelen die wat we noemen een mode hebben. Dus een competitieve voordeel. En een kenmerk van die onderneming is dat ze ook hun prijzen kunnen verhogen. Dus eigenlijk zit daar een soort inflatiebescherming al in. Dus in die zin zijn we daar ook niet zo bang voor.
[Jeroen Broekema]Van allebei worden jullie niet bang. Ik wil nog een…
[John Brenninkmeijer]Hendrik heeft wel bepaalde gedachten over de euro en zo. En over rentes. En daar heb ik geen verstand van. Of ik weet niet hoe en wat. Maar wat boeiend is, is dat sommige vaste dingen veranderen in de tijd door inflatie. Dus in 2018 was de instapbedrag bij ons 100.000 euro. En dan in de euro’s van 2018 is nu het instapbedrag bij ons 68.000 euro. Dus Buffett die zei altijd. Je moet ook eigenlijk rekenen in hamburgers. Als je vandaag 10 hamburgers niet eet, en je verdient dan het geld. Hoeveel hamburgers kan je over 10 jaar kopen?
[Jeroen Broekema]Economist doet het altijd met de hamburgers van McDonalds.
[John Brenninkmeijer]Big Mac index.
[Jeroen Broekema]Big Mac index. Mooi. Wat zouden jullie luisteraars van Leaders in Finance, het grootste gedeelte van mijn luisteraars zitten in de financiële sector. Er worden meer dan 100.000 keer per jaar gedownload. Wat zou je hen willen meegeven als het gaat om beleggen?
[Hendrik Oude Nijhuis]Mijn advies zou zijn. Ik vermoed dat veel luisteraars het net al zullen doen, is gespreid beleggen in aandelen. Op welke manier dan ook. En je niet gek laten maken door alle crises die er zijn geweest. En die er ongetwijfeld nog gaan komen. Omdat die onderliggende bedrijven gemiddeld alsmaar waarde creëren. Tenderen die beleggingen alsmaar opwaarts. Als je nu kijkt naar het rendement van het gespreid beleggen in aandelen. Sinds het jaar 1800. Dus ruim 200 jaar. Dan zie je dat aandelen gemiddeld zo’n 6,5% per jaar opleveren. Bovenop de inflatie. Dat geldt zowel in periodes met inflatie als in periodes zonder inflatie. Dus of de inflatie hoog zal zijn of laag zal zijn in de toekomst. Maakt eigenlijk niet eens zo heel veel uit.
[Jeroen Broekema]Mooi, mooi. Björn?
[Björn Kijl]Ja, daar ben ik het wel mee eens. Aandelen hebben al heel lang een heel goed rendement geleverd. En waarschijnlijk blijft het ook zo. Het is ook een mooie belegging. Je brengt het in een onderneming. Je kunt het ook zo via de beurs kopen, verkopen. Dus ik blijf het een mooi concept vinden ook.
[Jeroen Broekema]Maar nog tips voor mijn luisteraars?
[Björn Kijl]Nou, mijn broertje die wordt binnenkort vader ook. En toen ik geboren werd kreeg ik een spaarrekening. Ik heb ook geadviseerd. Nou, ga voor hem gewoon wat geld in ETF’s stoppen. Dan doe je het al beter dan de meeste beleggingsfondsen. Dus ik zou het zeker doen. Gewoon doorbeleggen.
[Jeroen Broekema]Gefeliciteerd. Je hebt nu al een goed besluit genomen voor iemand die nog op aarde moet komen. Dus dat is financieel gezien dan in ieder geval.
[John Brenninkmeijer]Ja, en mijn tip zou zijn. Zeker als je in public equities, dus zeg maar in beursgenoteerde bedrijven belegt. Zorg ervoor dat je een handvast hebt zodat je niet in paniek raakt in momenten dat andere mensen paniek hebben. En dat kan je doen door wat we noemen doorkijkwinsten. Van hoeveel winst maak je bedrijven per aandeel. Hoeveel aandelen heb je. En dan kan je doorkijkwinst berekenen. We hadden laatst bij de technische universiteit Twente dit uitgelegd. En dat noemde de docent daar Schrödingers beleggingen. Want je kan winst en verlies maken tegelijkertijd. Want je marktprijs van je aandelen kan dalen. Maar ondertussen verdien je geld. Voor het fonds zijn we mee begonnen in 2018. Met de eerste belegging van Hendrik. 100.000 euro toentertijd verdiende elke 72 seconden 1 cent. En dan na een aantal jaar was het 1 cent per 66 seconden. En nu terwijl Hendrik hier zit. Die eerste 100.000 euro die verdient 1 cent elke 24,8 seconden.
[Jeroen Broekema]Het gaat de goede kant op. We zijn mooi rond met de klok. Luisteraars kunnen het niet zien maar de klok staat hier nog steeds. Die dat zelfde concept genereert. Laatste twee vragen van mijn kant voordat ik ga afronden. De eerste is wat zijn jullie ambities, wat zijn jullie ambities op het zakelijke gebied? En wie van jullie drie de mic pakt die steekt van wal zou ik zeggen.
[Hendrik Oude Nijhuis]Met het fonds is in ieder geval de intentie om daar tot onze dood mee verder te gaan. We hopen dat het uiteraard nog heel lang duurt. En het fonds staat mooi te blijven compounden. Dus die rente op rente daar willen we van blijven profiteren. En dat willen we doen zowel met onze eigen gelden. Maar uiteraard ook met de gelden van onze vrienden, onze partners die in het fonds mee beleggen samen met ons.
[Jeroen Broekema]Mooi.
[John Brenninkmeijer]Nothing to add.
[Jeroen Broekema]In heel goed Nederlands. Björn?
[Björn Kijl]Nee ook niet.
[Jeroen Broekema]Oh ook niet. Geen andere ambities meer vanuit jullie. Dat is interessant. Laatste vraag is een hele simpele. Ik heb jullie heel veel mogen vragen vandaag, een ontzettend leuk gesprek.
Ga je daar zo ook uitgebreid voor bedanken. Maar voordat we dat doen is er nog iets wat er op tafel moet komen waarvan je zegt. Ja Jeroen jammer dat we het daar nog niet over gehad hebben.
[John Brenninkmeijer]Nou ik denk een van de dingen van Charlie Munger en Warren Buffett dat we leren is dat zij niet één formule hadden maar steeds aan het lezen waren. Steeds aan het leren. En dan hun soort knowledge map aan het vergroten waren. Dus we hebben nu niet de wijsheid en pacht, en de uitdaging is een beetje van steeds meer leren. Maar ook schoenmaker blijft bij de leest. Dat we niet de zogenaamde style drift hebben. En opeens iets heel anders gaan doen dan waarmee we begonnen.
[Jeroen Broekema]Mooi.
[Hendrik Oude Nijhuis]Nothing to add.
[Jeroen Broekema]Ik vond het toch wel mooi. Want ik las in de voorbereiding. Is dat nou heel serieus of niet? Dat jij dat fonds hebt laten zegenen door een priester.
[John Brenninkmeijer]Nee dat is zeker zo.
[Jeroen Broekema]Maar is dat een soort van semigrap of is het serieus?
[John Brenninkmeijer]Dat is serieus. Dus ja heel veel bekende beleggers. Sir John Templeton. Die zei altijd start with a prayer. Peter Lynch. Een van de beste beleggers, is met pensioen gegaan om de katholieke dienst te ondersteunen. Vanuit mijn familie was het altijd.
[Jeroen Broekema]Bij C&A deden jullie het ook, las ik.
[John Brenninkmeijer]Daar werden de winkels gezegend. En ik ben zelf begonnen met de winkel in 2004, 2005. Met Marktplaats.nl. Dat heette de verkoopwinkel. En die hebben we niet laten zegenen. Die ging dus wat minder.
[Jeroen Broekema]Oei. Beginnersfout.
[John Brenninkmeijer]Beginnersfout.
[Jeroen Broekema]Of het nou marketing is of dat je het spiritueel doorleeft. I don’t know. Maar de zin die in dat artikel stond: sindsdien leiden we een gezegend bestaan. Dat is natuurlijk vrij briljant.
[John Brenninkmeijer]Dat helpt ook om de angst los te laten. Ik werd laatst door iemand gevraagd. Ben je niet bang dat de market-to-market 50% daalt? En dan ja, daar zijn we niet bang voor.
[Jeroen Broekema]Ik heb een keer een hele vermogende belegger informeel gesproken. En er werd al gezegd. Ben je niet bang voor…? Ik zal even niet in details in gaan. En die antwoordde toen van. Bang waren we in de Tweede Wereldoorlog. Maar voor beleggen zijn we nooit bang. Dat is wel in lijn met wat jij zegt. Van jullie kant nog iets wat op tafel moet komen, wat we niet besproken hebben, wat wel besproken had moeten worden?
[Hendrik Oude Nijhuis]Nou, volgens mij hebben we het meeste wel besproken. Het gespreid beleggen in aandelen. En dat zet je op de lange termijn meer goed. En de fluctuaties op de korte termijn die horen erbij. Anders zou je niet op de lange termijn een goed rendement kunnen behalen. Ja, accepteer die. En stel nu dat je zegt. Ik verwacht wel dat aandelen af en toe 50% dalen. Dat is voor mij toch te gek. Dan zou je ook kunnen zeggen. Ik neem de helft van mijn geld. En dat stop ik in aandelen. Dalen de aandelen dan 50%? Dan daalt je vermogen op dat moment maar 25%. Waardoor je uiteraard een beter rendement haalt dan wanneer je helemaal niet zou beleggen.
[Björn Kijl]Ja, mee eens, één ding misschien nog. Hendrik en ik hebben ook een boek geschreven. Over leer beleggen van Warren Buffett. Dus voor mensen die er meer over willen weten. Die kunnen het ook gratis downloaden op onze website. www.beterinbeleggen.nl.
[Jeroen Broekema]Ja, mooi. Ik zag dat hij al ongelofelijk vaak 100.000 plus of zo gedownload is. Ik zal hem ook in de show notes van deze aflevering opnemen. Voor nu wil ik jullie heel hartelijk bedanken voor het feit dat jullie naartoe zijn gekomen. Heel leuk gesprek. Wat mij vooral bijblijft is jullie lessen. Maar ook jullie hele duidelijke missie. En visie op hoe jullie dit aanpakken. En tot op heden in ieder geval heel succesvol mee zijn. Maar ook heel bewust zijn. Dat jullie ook door dips zullen heen gaan. Maar heel mooi wat jullie hebben opgezet. Ook heel knap denk ik. Om nu al voor zoveel mensen dit te doen. Het boek waar jij net aan refereerde heb ik van jullie gekregen. Het ligt hier voor mij. Dus heel veel dank daarvoor. Ik ga jullie zo, ligt hier ergens ook bedanken, met een klein cadeautje. Voor het feit dat jullie zoveel tijd in Leaders in Finance hebben willen steken. Dus heel veel dank.