–> This is a pre-event interview in the run-up to the Leaders in Sustainable Finance Event on 26 January 2023
Zouden jullie jezelf willen voorstellen?
Etiënne Courbois, advocaat bij CMS en gespecialiseerd in (duurzame) financieringstransacties en Simon Hardonk, ook advocaat bij CMS en specialist op het gebied van herstructurering en herfinanciering.
Wat maakt jullie functie boeiend en rol binnen de organisatie boeiend?
Stilzitten op het gebied van duurzame financiering is geen optie meer. Niet voor ondernemers en financiële instellingen, maar ook niet voor CMS. Het is iets waar we niet meer omheen kunnen en de markt beweegt steeds meer richting dit soort financiering.
Zowel bij het structureren van een lening als bij situaties van ‘financial distress’ spelen ESG overwegingen een steeds grotere rol. Dat is exact waar wij op dagelijkse basis aan werken en wat onze rol zo boeiend maakt.
Wat is wat jullie betreft de opgave waar de financiële sector voor staat in relatie tot Sustainable Finance?
Sustainable finance is een uiting van de maatschappelijke trend om te verduurzamen. De publieke opinie speelt hier een belangrijke rol en dwingt bedrijven steeds vaker om actie te ondernemen. Het bedrijfsleven moet verduurzamen en de financiële sector speelt een cruciale rol in de financiering hiervan.
Mede als gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving en wet- en regelgeving om klimaatdoelen te behalen, is het risico voor ondernemingen als zij niet verduurzamen steeds lastiger toegang tot financiering krijgen. Hoe een bedrijf omgaat met duurzaamheid wordt dus steeds belangrijker en als je nu niks doet, wordt het risicoprofiel van de onderneming hoger. Stil zitten is dan ook niet langer een optie om toegang tot financiering te behouden.
Toch lukt het ondanks de huidige vergroeningstrend lang niet altijd om de financiering voor duurzame projecten rond te krijgen. Dat is wat ons betreft dan ook een van de grote opgaves waar de financiële sector voor staat in relatie tot Sustainable Finance.
Wat zijn in relatie tot de vorige vraag de grootste uitdagingen?
Nieuwe technieken kennen vaak een lange terugverdientijd en hebben in de regel dan ook een hoog risicoprofiel. Op het niveau van de financierbaarheid van de onderneming stokt dan het proces, ondanks de bereidheid om naar een groter belang te kijken. Daarnaast zijn er bedrijven die een kapitaalintensief businessmodel moeten omvormen.
Naast het financieren van nieuwe, innovatieve, technieken is het minstens zo belangrijk om financiering te hebben voor de verduurzaming van bestaande (niet groene) activiteiten. Investeringen zijn hiervoor onmisbaar. Wie neemt die verantwoordelijkheid? Dat is de uitdaging die we met elkaar moeten aangaan.
Wat zijn in relatie tot het voorgaande de grootste kansen?
De financiële sector kan profiteren van technische kennis om risico’s op een juiste wijze in te kunnen schatten en daarmee eerder innovatieve, duurzame projecten te financieren. Het wordt dus tijd voor een ander soort deskundigheid. Deskundigheid die niet enkel ziet op het ‘klassieke’ kredietrisico maar het grondig en snel in kaart kunnen brengen van toekomstig, duurzame businessmodellen.
Waarom hebben jullie zin in Leaders in Sustainable Finance Event?
Als feitelijke financier van de transitie is de financiële sector een onmisbare schakel, echter kan de sector het niet alleen. De maatschappij en overheid hebben hierin ook een belangrijke rol te vervullen. De grote vraag is hoe? Wet en regelgeving stimuleert en zorgt voor beweging, wij denken echter dat wet- en regelgeving niet de enige voorwaarde is voor de transitie en op sommigen onderdelen wellicht zelfs bemoeilijkt.
Het gekozen thema voor het Leaders in Sustainable Finance Event is daarom ‘spot-on’ (gaan we het met de ‘carrot’ redden of hebben we ‘sticks’ nodig?) Wij kijken er enorm naar uit om de antwoorden hierop met alle deelnemers te verkennen en bovenal geïnspireerd te worden.
–> Etiënne Courbois en Simon Hardonk zijn beiden advocaat bij CMS en partner van het Leaders in Sustainable Finance Event op 26 januari 2023.