Partner CFO Consulting en Sectorleider Pensioenen, EY
Dit is het pre-event interview in aanloop naar het Leaders in Finance Pensioen Event 2025 op 10 april.
Jeroen: Hildegard Elgersma, partner bij EY, heel erg leuk dat je de tijd neemt om in gesprek te gaan met Leaders in Finance, vlak voor het Leaders in Finance Pensioen Event op 10 april. Welkom.
Hildegard: Dankjewel.
Jeroen: Er gebeurt ongelooflijk veel in de pensioensector. Is het allemaal nog bij te benen?
Hildegard: Ja, dat is een hele goede vraag. Alle aandacht is nu gericht op de pensioen transitie, de Wtp-transitie, waar de hele sector mee bezig is en waar ontzettend veel moet gebeuren. Tegelijkertijd komen er nog veel andere zaken op de pensioensector af. Denk bijvoorbeeld aan DORA, maar ook aan allerlei ESG-gerelateerde onderwerpen en de consolidaties in de pensioenmarkt. Er spelen dus ontzettend veel ontwikkelingen tegelijkertijd.
Jeroen: Maar is het nog te overzien? Of zijn mensen toch voornamelijk gefocust op de Wtp-transitie?
Hildegard: De volle focus ligt nu op de Wtp-transitie en dat merk ik duidelijk in de sector, vooral met het oog op de eerste transitie en het overzetten van de eerste pensioenfondsen. Dat is natuurlijk heel belangrijk, omdat het een voorbeeld zal zijn voor de andere fondsen die volgen.
Jeroen: Als we eerst naar de huidige transitie kijken, de implementatie van de Wtp: wat beschouw je als kansen en uitdagingen?
Hildegard: De grootste kans ligt in de ruimte die deze transitie biedt voor vernieuwing, vooral op technologisch gebied. Veel uitvoerders werken met verouderde technologie, en deze transitie biedt de mogelijkheid om daarin te investeren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een betere en snellere bedrijfsvoering. Een tweede belangrijk aspect is de connectie met de deelnemers. Waar de deelnemers nu vaak op afstand staan en weinig inspraak hebben, biedt dit een kans om meer verbinding met hen te creëren. Dit is ook noodzakelijk, onder andere voor de transitiecommunicatie en voor keuzebegeleiding, die al sinds 1 juli 2023 verplicht is. De transitie biedt dus ook de mogelijkheid om meer in contact te komen met de deelnemers.
Jeroen: Dus het versnellen van de inzet van technologie is één, en de connectie met de deelnemers is twee. En dan op het gebied van uitdagingen, wat zie je daar?
Hildegard: Je noemde het net al: er gebeurt ontzettend veel in de markt. Alle ballen in de lucht houden, de transitie managen en tegelijkertijd de huidige bedrijfsvoering laten doorgaan – het is gewoon enorm veel. En dan is er ook nog de regelgeving die nog steeds in ontwikkeling is.
Jeroen: Wat zijn de belangrijkste moving parts in die hele regelgevingkwestie? Want je zou kunnen stellen: de Wtp is er. Dus waar zitten al die moving parts dan?
Hildegard: De 10% opname is een voorbeeld, bovenop alles wat er al speelt, Daarnaast is er nog steeds onduidelijkheid over de einddatum, waar flink over gesteggeld wordt – is het nou 2027 of 2028? Dan hebben we het amendement van Joseph, Omtzigt en Vermeer over het referendum. En ineens weer een voorstel van Van Hijum om via een AMvB zaken te regelen die in de wet anders zijn vastgelegd. Al deze ontwikkelingen komen er tussendoor en zorgen ervoor dat nieuwe twijfel ontstaat of bestaande onzekerheden blijven voortbestaan over de zaken die op tafel liggen.
Jeroen: De complexiteit, vooral de veelheid ervan, met al die verschillende zaken die spelen naast de Wtp zelf. Dus ook DORA, ESG, de consolidatie onder fondsen, en daarbovenop nog eens alle bewegende delen in de politiek, die steeds weer nieuwe zaken toevoegen.
Hildegard: Ja, en dat komt omdat er nu een andere Tweede Kamer zit dan toen de wet werd aangenomen. Over bepaalde onderwerpen wordt nu anders gedacht, en de nieuwe groep heeft daar ook weer een eigen visie op. Daarnaast komt het volgende: als je kijkt naar de transitie, zie je dat de eisen bij de eerste fondsen echt heel zwaar zijn. Als je je implementatieplan indient, wordt er veel gevraagd. Ik denk dat het heel goed is dat er veel wordt gedeeld in de sector, ook door de eerste fondsen. En dat DNB de sector in dat opzicht veel wil helpen. Maar de eisen zijn hoog, en dat is een enorme uitdaging voor veel fondsen. Ook voor DNB is het nieuw en ook zij komen gaandeweg tot voortschrijdend inzicht. Wat in het begin misschien logisch leek, is nu niet altijd meer het geval. DNB komt gedurende de transitie met aanvullende guidance en best practices. Dat is dus ook een bewegend onderdeel.
Jeroen: Ja, iedereen is aan het leren.
Hildegard: Er is natuurlijk best wel veel geluid uit de markt, veel tegenstand. Dat geluid is heel duidelijk aanwezig. Ook als je op LinkedIn kijkt, zie je dat de berichten vaak sterk uiteenlopen. Dat is natuurlijk ook een onderdeel van het event: het zegt iets over de communicatie. We hebben het juridische aspect en het communicatieve aspect. Hoe gaan die twee nu hand in hand? En hoe pak je dat op een goede manier aan?
Jeroen: Ja, dat is ook een uitdaging. We hebben tijdens het event natuurlijk keynote sprekers, zoals Fieke van der Lecq, de regeringscommissaris Transitie Pensioenen. En aan het einde van de dag hebben we Gerard van Olphen om het lange termijnbeeld te schetsen. Want als je kijkt naar die lange termijn, kunnen de mensen in de sector—inclusief jullie, maar ook de fondsen en misschien andere partijen—eigenlijk wel bezig zijn met die lange termijn? Of wordt alles opgeslokt door de huidige Wtp-implementatie?
Hildegard: Dat is ook een heel goede vraag. Er wordt veel tijd opgeslokt, maar tegelijkertijd moet je wel verder kijken. De beslissingen die je nu neemt, moeten eigenlijk in het teken staan van wat je op de lange termijn verwacht. Ben je bijvoorbeeld een pensioenuitvoerder en wil je in de toekomst meer fondsen aan je binden, dan moet je nu zorgen dat dat qua technologie en processen geregeld is. Als je dat nu niet doet, moet je het straks opnieuw doen. Of als je zegt: “Ik wil straks na de transitie alleen nog maar voor één fondswerken,” dan heeft dat ook impact op de bedrijfsvoering van nu. Je kunt dus niet anders dan vooruitkijken. In de praktijk is er veel aandacht voor de korte termijn, maar het is juist van groot belang om ook naar de lange termijn te kijken. En daarom is het ook interessant—weer een bruggetje naar het event—dat Gerard van Rooijen vanuit de verzekeraars spreekt. Want die kijken naar mijn idee toch al veel verder vooruit dan de pensioenfondsen op dit moment doen. Zij zitten een beetje aan de lange termijn ontvangende kant. Als pensioenen inderdaad een financieel product worden, een individueel financieel product, dan is dat iets voor verzekeraars, banken en PPI’s. Mijn collega Tim Burggraaf heeft specifiek voor het event hier een artikel over geschreven (LINK: https://www.ey.com/nl_nl/services/pensioenen/transitiemonitor-wet-toekomst-pensioenen)
Jeroen: Ja, verzekeraars en PPI’s zijn zich ook al aan het roeren in het debat. Maar ook gewoon heel actief bezig met klantenwerving, vooral de PPI’s daarin, maar de verzekeraars uiteraard ook. We hebben dus twee keynote speeches. Daarnaast hebben we een update, de transitiewinterrapportage, die gepresenteerd zal worden door jouw collega Tim. Wat staat er in die update en wat kunnen we verwachten?
Hildegard: Als EY verzorgen wij de transitievoortgangsrapportages voor het Ministerie van Sociale Zaken tijdens de transitie. Recent is de tweede rapportage, de winterrapportage, uitgebracht. Tim zal daar tijdens het event inderdaad meer over vertellen, dus ik ga nog niet te veel weggeven. Maar om het actueel te houden: met name in de verzekerde markt wordt het proces sterk naar achteren geschoven, zelfs voorbij de huidige wettelijke termijn.
Jeroen: Wat betekent dat concreet?
Hildegard: De verzekeraars geven aan dat 40% van hun portefeuille pas na 1 januari 2027 wordt omgezet. Dit betekent twee dingen. Ten eerste dat het na de huidige wettelijke termijn is, want het is nog geen 1 januari 2028. Maar het betekent ook dat 40% op het allerlaatste moment wordt omgezet. Ja, dat is echt een opgave en niet zonder risico, want er is dan geen uitloop meer mogelijk.
Jeroen: Ja, en tot slot hebben we die dag natuurlijk een panel, zoals jij al aanhaalde, vooral gericht op de bezwaar- en communicatiekant. Wat kun en wil je delen met je deelnemers? Daarnaast hebben we een onderdeel dat echt over de strategie gaat, ook op de lange termijn, waar we het net al over hadden, voor de periode na de Wtp-invoering. En dan hebben we natuurlijk het tech-innovatiepanel. Als je dit hoort, worden alle onderwerpen die jullie net benoemden aangestipt. Misschien nog als laatste vraag: als je één ding zou moeten kiezen waar je echt heel nieuwsgierig naar bent, wat zou dat dan zijn?
Hildegard: Nou, dan is het toch echt het panel over juridisch en communicatie. Want uiteindelijk draait het om de deelnemer. In dat panel ben ik erg benieuwd hoe de sector balanceert tussen wat je kunt zeggen, wat je wilt zeggen en wat je moet zeggen. En hoe zorg je ervoor dat je dat op een proactieve manier doet? Zodat de positieve kanten van de transitie en het invaren ook goed belicht worden. Want nu lijken negatieve signalen vaak de boventoon te voeren. Maar hoe kun je de positieve kant dan goed benaderen, zowel vanuit de communicatie als de juridische kant? Daar ben ik erg benieuwd naar.
Jeroen: Heb jij nog een uitsmijter?
Hildegard: Ik geloof echt in het bouwen van bruggen. Daar ben ik zelf enorm van overtuigd. We moeten dit samen doen: bruggen bouwen tussen de transitie nu en de transitie in de toekomst, tussen voor- en tegenstanders, en tussen de werelden van communicatie en juridisch.
Jeroen: Veel dank Hildegard Elgersma, de partner bij EY, voor dit korte pre-event interview in aanloop naar het Leaders in Finance en Pensioen event op 10 april dit jaar. Dank je wel voor je tijd.
Hildegard: Graag gedaan Jeroen en ik zie uit naar het event!